ßßß
· szczupak - 2 dzwonka· por -1-2· marchewka -350 g· seler - ok. 400 g· pietruszka ok. 100 g· gruszka - 2· masło - 1 łyżka· olej- 1 -2 łyżki· sól· pieprz· gałka muszkatołowa· sok z cytrynyDzwonka szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Na odrobinie oleju krótko podsmażamy marchewkę z porem, doprawiamy solą i pieprzem. Szczupaka przekładamy do naczynia do zapiekania. Skrapiamy odrobiną oleju, wykładamy na niego podsmażone warzywa. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 20-25 minut.Podajemy z puree na bazie gruszki, selera i pietruszki.Puree- selera i pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce masła z odrobiną oleju. Kiedy nieco zmiękną, miksujemy z pietruszką oraz selerem. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.Puree wykładamy na talerz nadając mu dekoracyjny kształt- za pomocą np. foremki do ciasteczek. Wykładamy rybę. Dekorujemy gruszką i natką pietruszki. Smacznego!