ßßß Cookit - przepis na Kalafiorowe talarki

Kalafiorowe talarki

nazwa

Wykonanie

Chrupiące na zewnątrz, przyjemnie kremowe w środku... pachnące bazylią. Smażone na oleju rzepakowym. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie i w tak prosty i smaczny sposób codziennie dbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Nasze serce, mózg i cera będą nam za to wdzięczne. Więcej na ten temat na stronie .
Tymczasem zapraszam na kalafiorowe talarki- idealnie sprawdzą się jako przekąski na sylwestrowej czy karnawałowej zabawie.
Składniki:
· 500 g ugotowanego kalafiora
· duża garść świeżej bazyli i
· garść sera żółtego
· łyżka mąki pełnoziarnistej
· łyżka otrąb owsianych
· łyżka mąki ziemniaczanej
· jajko
· łyżka jogurtu naturalnego
· sól
· pieprz
· olej rzepakowy do smażenia
Ugotowanego kalafiora rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy starty na tarce żółty ser, mąki, otręby, jajko, jogurt, drobno posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, wykorzystując do formowania talarków specjalną okrągłą foremkę, lub zwykłe foremki do ciasteczek. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/12/kalafiorowe-talarki-na-oleju-rzepakowym.html