Wykonanie
W dzieciństwie w wakacje tak często rozpoczynałam dzień- pyszna jagodzianka plus szklanka
mleka. W sklepiku na
rogu w sezonie można było dostać naprawdę smakowite bułeczki. Jedyną ich wadą była niedostateczna ilość nadzienia :) . Ale na wszystko jest sposób... Dziś podzielę się z
Wami przepisem, dzięki któremu będziecie mogli sami zrobić jagodzianki z dowolną ilością nadzienia. Jest jednak małe niebezpieczeńtwo- przy dużej ilości
jagód bułeczki mogą nieco popękać i puścić sok. Ja wolę jednak podjąć to ryzyko i cieszyć się bułeczką po brzegi wypełnioną
borówkami. A tych w tym roku w ogródku mi nie zabraknie :) .Poniżej podaję dwa przepisy na jagodzianki- jedne tradycyjne, drugie w wersji fit. W obu przypadkach wychodzą puszyste, aromatyczne i smakowite :) . Wybór należy do Was :) .


Składniki:· 50 g
masła· 2,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 2 łyżki na rozczyn· 1/2 szklanki
cukru brązowego + 1 łyżka na rozczyn· 2 łyżki
cukru waniliowego· 1/2 szklanki ciepłego
mleka· 1
jajko· 1
żółtko (
białko z
jajka posłuży do posmarowania jagodzianek)· 35 g
drożdży· skórka otarta z całej
cytrynyDrożdże kruszymy, dodajemy
cukier, czekamy aż
drożdże zaczną się topić. Dorzucamy 2 łyżki
mąki i ciepłe
mleko. Za pomocą miotełki dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.W dużej misce mieszamy
mąkę,
cukry, dodajemy wyrośnięty zaczyn,
jajko i
żółtko,
skórkę z cytryny oraz stopione i nieco przestudzone
masło. Całość dobrze wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie- ciasto musi podwoić swoją objętość.Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty.

Farsz:· ok. 700 g
borówek· 2 łyżki
cukru· 2 łyżki
bułki tartejCałość dobrze mieszamy. Nakładamy na każdy kwadrat ciasta i formujemy jagodzianki- mogą
mieć kształt prostokątny, lub okrągłych bułeczek. Jagodzianki układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej
masłem,czekamy aż wyrosną. Bułeczki smarujemy
białkiem i posypujemy
brązowym cukrem. Pieczemy ok. 17-20 minut w temp. 170 stopni, termoobieg.

Jagodzianki tradycyjne


Składniki:· 50 g
masła· 2 szklanki
mąki pszennej + 2 łyżki na rozczyn· 1/2 szklanki
cukru + 1 łyżka na rozczyn· 2 łyżki
cukru waniliowego· 1/2 szklanki ciepłego
mleka· 1
jajko· 1
żółtko (
białko z
jajka posłuży do posmarowania jagodzianek)· 35 g
drożdży· skórka otarta z całej
cytrynyDrożdże kruszymy, dodajemy
cukier, czekamy aż
drożdże zaczną się topić. Dorzucamy 2 łyżki
mąki i ciepłe
mleko. Za pomocą miotełki dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.

W dużej misce mieszamy
mąkę,
cukry, dodajemy wyrośnięty zaczyn,
jajko i
żółtko,
skórkę z cytryny oraz stopione i nieco przestudzone
masło. Całość dobrze wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie- ciasto musi podwoić swoją objętość.Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty.Farsz:· ok. 700 g
borówek· 2 łyżki
cukru· 2 łyżki
bułki tartejCałość dobrze mieszamy. Nakładamy na każdy kwadrat ciasta i formujemy jagodzianki- mogą
mieć kształt prostokątny, lub okrągłych bułeczek. Jagodzianki układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej
masłem,czekamy aż wyrosną. Bułeczki smarujemy
białkiem i posypujemy
cukrem perlistym. Pieczemy ok. 17-20 minut w temp. 170 stopni, termoobieg. Smacznego!


