ßßß
Leniwe z mąki kokosowej podsmażane na oleju kokosowym podane z poziomkami, malinami i złotym syropem błonnikowym Sukrin
Uwierzycie, że ten syrop w 69% składa się z... błonnika? A jest pyszny, słodki i aromatyczny jak syrop klonowy! Sukrin po raz kolejny zachwyca mnie swoimi produktami - nie dość, że mają najlepszą mąkę migdałową i "cukier puder bez cukru" to jeszcze teraz ten ultrazdrowy syrop... dla takiego łowcy nowości jak ja to istny raj! :)/przepis własny//1 porcja/250 g twarogu typu klinek60-65 g mąki kokosowej Tropicaijajkodowolny aromat2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Tropicai2 łyżki oleju kokosowego Tropicaidowolne owocezłoty syrop błonnikowy Sukrin do podaniaTwaróg rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, aromat, cukier i jedną łyżkę oleju kokosowego.Uwaga: pominięcie oleju spowoduje, że kluski będą bardzo suche i mogą "stawać w gardle" :)Po wymieszaniu składników stopniowo dodawać mąkę kokosową ugniatając widelcem.Po dodaniu całości, rozpocząć ugniatanie za pomocą pięści.Następnie przełożyć na blat (u mnie ciasto nie przywierało, ale jeśli tak się stanie - podsypać mąką) i wyrabiać tak długo, aż powstanie jednolita masa.Utworzyć rulon i pokroić go na mniejsze kawałki.Pozostawić na 15 minut, aby mąka wchłonęła całą wilgoć z ciasta.Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 2 (!) minut na najmniejszym ogniu.Po tym czasie bardzo (!) ostrożnie wyjąć i ostudzić.Podsmażyć na łyżce oleju kokosowego i podawać póki gorące.Smacznego!