Wykonanie
Od dawna spotykałam na różnych blogach przepis na serniczki z patelni. Z racji tego, że bardzo lubię
twaróg pod różnymi postaciami, postanowiłam wypróbować to cudo i się nie zawiodłam. Fajny pomysł, dla osób, które mają mało czasu na przygotowywanie potraw. Ja zrobiłam sobie je na śniadanie, idealnie pasują z
dżemem. Wyczuwa się w nich smak
sera, a rozpoczęcie dnia od takich serniczków to pomysł na udany cały dzień ;)
Co potrzebujemy: (6 sztuk)
twaróg 200g
jajkocukier (ok 2-3 łyżki)3 łyżki
mąki1.
Białko ubijamy z
cukrem i dodajemy
żółtko. Następnie wrzucamy wcześniej rozgnieciony widelcem
ser (można go zmiksować na gładką masę blenderem, ale ja lubię kawałki
twarogu więc wybieram pierwszy sposób) i 3 łyżki
mąki.2. Następnie formujemy kulki i lekko je zgniatamy. Musimy
mieć ręce obsypane
mąką, ponieważ masa przykleja się do rąk. Pieczemy na
oleju, na małym ogniu, aż się ładnie zrumienią :)SMACZNEGO