Wykonanie
Kto obserwuje mój profil na Instagramie, ten już zapewne je widział.Dziś powtórka, tym razem na śniadanie :)Bez wątpienia te paluszki to teraz moje śniadanie nr 1!

Gryczane paluszki gofrowe z
batata i
owoców camu camu bio podane z
jeżynami,
masłem orzechowym i musem z
jeżyn


Gofry upiekłam w specjalnej, dwustronnej patelni Nordic Ware
Waffle Dipper .Możecie dostać ją w sklepie internetowym firmy Leduvel,oficjalnego dystrybutora
marki Nordic Ware .

[przepis autorski]/1 porcja/Składniki:ok. 170 g puree z
batatapół szklanki
mąki gryczanejłyżeczka proszku z
owoców camu camu(można zastąpić innymi sproszkowanymi
owocami)dowolny aromat50-80 ml naturalnego
napoju sojowego Alpro (lub
mleka)szczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowej (świetnie komponuje się z
batatem)
jajkoszczypta
proszku do pieczeniaolej kokosowy do nasmarowania patelni i łyżeczka do ciastaPrzygotowanie:Puree zmiksować w malakserze wraz z
mlekiem, proszkiem z
owoców, aromatem,
solą,
gałką muszkatołową i
jajkiem.Następnie dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
olej kokosowy.Obie strony patelni porządnie rozgrzać na dwóch palnikach na średnim ogniu.Piec w natłuszczonej gofrownicy około 5 minut z jednej i około 3 z drugiej strony, przy czym w połowie pieczenia otworzyć gofrownicę na 10 sekund by para
wodna się ulotniła.Podawać z dodatkami.Smacznego!