Wykonanie
Lubicie bataty? To warzywo, które albo się kocha albo nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych osób :)
Bataty uznawane za superfoods, czyli produkty bogate w cenne wartości odżywcze.
Bataty są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, b-karotenu, karotenów, karotenoidów, a także witaminy C. Warto je włączyć do swojego menu :)przepis na jedną porcję

duży
batat4 łyżki
mąki gryczanejjajkopół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliszczypta
pieprzuBatata oczyść, zawiń w folię spożywczą i piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Następnie rozetnij skórę
batata, wyjmij miąższ i rozgnieć go za pomocą widelca. Dodaj
mąkę, roztrzepane
jajko i
przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie. Na rozgrzaną patelnię wykładaj niewielkie ilości ciasta, tak aby formować je w kształt okrągłych placuszków. Smaż ok. 3 minut na wolnym ogniu. Podawaj ze
szpinakiem lub ulubionymi dodatkami.

