Wykonanie
Zakupy zrobione, dom wysprzątany, a dzisiaj zabieramy się za gotowanie i pieczenie.Ale najpierw trzeba zjeść jeszcze ciepłe babeczki na śniadanie, a
potem pójść do kościoła z wielkanocnym koszyczkiem, do którego również trafiła jedna z takich babeczek. :)
Babeczki
kokosowe z
jabłkiem,
żurawiną z
sokiem z
granatu i
orzechami włoskimi Chandler podane z
cukrem pudrem trzcinowym i mini
ricottą/przepis własny//6 babeczek/szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej45 g (trzy łyżki)
mąki kokosowej2
jajkaokoło 200 ml
mleka roślinnego (ewentualnie więcej, jeżeli wystąpią trudności z mieszaniem)4 łyżki syropu/melasypłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaobrane
jabłko (około 250 g)łyżka
oleju kokosowego250 g
jogurtu greckiego2 łyżki
żurawiny z
sokiem z
granatu2 łyżki pokruszonych
orzechów włoskichW jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre.
Jabłko pokroić w drobną kostkę.Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla
mąki kokosowej).Do ciasta wmieszać pokrojone kawałki
jabłka i
bakalie.Przelać do natłuszczonych 6 foremek na babeczki i piec około 30 minut w 180 stopniach.Smacznego!