Wykonanie
Szybkie śniadanie i do pracy :)Jak co roku, dopiero dzień przed Wigilią zaczynamy przygotowywać potrawy.Po prostu stawiamy na maksymalną świeżość potraw :)Dom wysprzątany na błysk, wszystkie prezenty kupione.Teraz ostatni, najważniejszy etap. A więc - do dzieła!PS. A wczoraj, na dobry początek tygodnia - wygrałam aż trzy nagrody:blender, parowar i patelnię.Nadal nie
mogę w to uwierzyć...taka koncentracja szczęścia w jeden dzień!
Kakaowe donuty z
zielonego groszku z ekologicznymi
daktylami* podane ze świeżym
grejpfrutem i
jogurtem korzennym
* ekologiczne
daktyle Crazy
Jack (jak do tej
pory ulubione!)DONUTY Z
ZIELONEGO GROSZKU/przepis autorski/120 g
groszku (pół puszki)
jajko2 płaskie łyżki dowolnej
mąkipłaska łyżka gorzkiego
kakaołyżka
syropu z kwiatu
kokosapół łyżeczki
proszku do pieczeniaekologiczny sok z
żurawiny (około 100 ml)(można użyć dowolnego soku lub
mleka)szczypta
solikilka kropli
aromatu migdałowegomasło klarowane do smażeniakilka
daktyliWszystkie składniki zblenderować na gładką masę o konsystencji gęstej
śmietany.Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać trochę płynu.Do ciasta dodać pokrojone
daktyle.Piec w dobrze rozgrzanym wypiekaczu około 8 minut.Podawać
póki gorące.Smacznego!