ßßß Cookit - przepis na DYNIA W WEGAŃSKIM CIEŚCIE SEZAMOWO-KOKOSOWYM

DYNIA W WEGAŃSKIM CIEŚCIE SEZAMOWO-KOKOSOWYM

nazwa

Wykonanie

Dynia w wegańskim cieście sezamowym* z ekologicznej mąki sojowej Symbio i mąki kokosowej podana z kandyzowanym pomelo, borówkami i serkiem kokosowym
* z tahini naturalnym
Ogromny kawałek dyni, który dostałam od babci, wyjątkowo ładnie się kroił (w kawałki podobne do ananasa) i dzięki temu wpadłam na pomysł, by takie własnie kawałki zatopić w cieście... i usmażyć! W dodatku w wegańskim cieście z tahini zrobionym z mąki sojowej i kokosowej. Za smakiem mąki ze strączkowych warzyw nie przepadam, w związku z czym zmieszałam ją z mąką kokosową, która zneutralizowała nieciekawy posmak. Do tego hojnie posłodziłam i usmażyłam na ulubionym maśle ghee. Wszystkie te dodatki sprawiły, że wyszło naprawdę dobre śniadanie. Polecam!
PS. Aż 3 kg borówek wczoraj uzbierałam! To już będzie łącznie prawie 20 kg! :))
/przepis autorski/
ok. 250 g dyni pokrojonej w plastry
20 g mąki sojowej
20 g mąki kokosowej
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka tahini naturalnego
łyżka ciemnego syropu z agawy
szczypta soli
masło ghee do smażenia
około 150 ml jogurtu sojowego
mleko sojowe do rozrzedzenia masy
Plastry dyni podlać wodą i dusić około 10 minut pod przykryciem.
Gdy zmięknie, zdjąć z patelni.
Mąki zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Jeśli będzie za gęste, rozrzedzić mlekiem sojowym
Rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej masło.
Kawałki dyni zanurzać w cieście i kłaść na patelnię.
Smażyć na małym ogniu z obu stron około 6 minut.
Podawać z dodatkami.
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w konkursie urodzinowym u Veggie :)
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/09/645-dynia-w-weganskim-ciescie.html