Wykonanie
Dynia w wegańskim cieście
sezamowym* z ekologicznej
mąki sojowej Symbio i
mąki kokosowej podana z kandyzowanym
pomelo,
borówkami i
serkiem kokosowym
* z tahini naturalnym



Ogromny kawałek dyni, który dostałam od babci, wyjątkowo ładnie się kroił (w kawałki podobne do
ananasa) i dzięki temu wpadłam na pomysł, by takie własnie kawałki zatopić w cieście... i usmażyć! W dodatku w wegańskim cieście z tahini zrobionym z
mąki sojowej i kokosowej. Za smakiem
mąki ze
strączkowych warzyw nie przepadam, w związku z czym zmieszałam ją z
mąką kokosową, która zneutralizowała nieciekawy posmak. Do tego hojnie posłodziłam i usmażyłam na ulubionym
maśle ghee. Wszystkie te dodatki sprawiły, że wyszło naprawdę dobre śniadanie. Polecam!PS. Aż 3 kg
borówek wczoraj uzbierałam! To już będzie łącznie prawie 20 kg! :))/przepis autorski/ok. 250 g dyni pokrojonej w plastry20 g
mąki sojowej20 g
mąki kokosowej20 g
mąki pszennej pełnoziarnistejłyżka tahini naturalnegołyżka ciemnego
syropu z agawyszczypta
solimasło ghee do smażeniaokoło 150 ml
jogurtu sojowegomleko sojowe do rozrzedzenia masyPlastry dyni podlać
wodą i dusić około 10 minut pod przykryciem.Gdy zmięknie, zdjąć z patelni.
Mąki zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.Ciasto powinno
mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.Jeśli będzie za gęste, rozrzedzić
mlekiem sojowymRozgrzać patelnię i rozpuścić na niej
masło.Kawałki dyni zanurzać w cieście i kłaść na patelnię.Smażyć na małym ogniu z obu stron około 6 minut.Podawać z dodatkami.Smacznego!Ten przepis bierze udział w konkursie urodzinowym u Veggie :)