Wykonanie
Jest wiele sposobów podawania gulaszu z
ziemniakami, z
kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:)
Mowa jest o Quiche czyli wykwintna
tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku.- czas przygotowania ok 1h

SKŁADNIKI:- gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie)-
marchew 3 szt-
jogurt typu greckiskładniki na ciasto kruche-
mąki pszennej 350g-
masło 150g-
proszek do pieczenia 1łyzeczka-
sól 1 łyżeczka-
jajo 2szt-
woda 25mlSPOSÓB WYKONANIA :-
Mąkę ze schłodzonym
masłem,
proszkiem do pieczenia i
solą posiekać nożem aż
masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z
jajami i
wodą. Składniki należy szybko wyrobić, uformować kulę, schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.-
między czasie obrać
marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać
solą morska i polać
oliwą, wstawić do piekarnika na 180 stopni aby się upiekła.

- gdy ciasto się schłodzi odcinamy mała kulkę i wkładamy ja z powrotem do lodówki- resztę ciasta rozwałkujemy najlepiej zrobić to pomiędzy folię spożywczą, koło z ciasta robimy większe niż nasza foremka- wkładamy do tortownicy dociskamy do dna i nakłuwamy widelcem

- odcinamy kawałek papieru do pieczenia, wkładamy do tarty i obciążamy np
fasolką( zapobiegnie to unoszeniu się ciasta- wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10 -13 min-

-
między czasie przygotowujemy w miseczce 1
jajko rozmącone 1 łyżeczką
mąki- po wyjęciu tarty wyciągamy
fasolkę, dno smarujemy zawiesiną z
jajka i
mąki pomoże to posklejać niepotrzebne dziurki i pęknięcia, aby sos nie uciekał nam z tarty

- wkładamy na kolejne 5 min na 180 stopni- po tym czasie wyciągamy i wkładamy do tego nasz gulasz- wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta- brzegi smarujemy naszą zawiesiną pozwoli to na ładne sklejenie oraz wyrównanie ciasta


-- wkładamy do piernika na kolejne 20 min na 180-200 stopni- gdy
tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- podaję ją z
jogurtem


WSKAZÓWKI:- czas pieczenia tarty najlepiej obserwować wedle swojego piekarnika- aby quiche lepiej z formy wychodziła najlepiej wysmarować ją tłuszczem i obsypać
kaszką manną lub
bułką tartą- podany przepis jest na rozmiar formy o średnicy 24 cmWkrótce pokażę w jaki jeszcze inny sposób można podać gulasz.Smacznego