Wykonanie


*
jagody +
konfitura jagodowa***Wczoraj na poczcie odebrałam tajemniczą przesyłkę z Austrii. Niosąc ją do domu, nie mogłam się doczekać aż ją otworzę! W środku znalazłam cztery pyszne ciasta:strudel z
jabłkami (Ölz Apfelstrudel) 400 g,strudel z
makiem (Ölz Mohn Strudel) 350 g,strudel z masą
orzechową (Ölz Nuss
Strude) 350 g oraz
chałkę z
rodzynkami (Ölz Rosinenzopf) 600 g.trzy deseczki
śniadaniowe, które są przeurocze!Produkty firmy Ölz miałam okazję jeść już dwa
razy (
struclę bożonarodzeniową i makowiec). Można kupić je np. w Kauflandzie. Muszę przyznać, że jakościowo przewyższają gotowe produkty tego typu, wyróżniając się lepszym składem (choć wiadomo, że nie idealnym), krótkim terminem przydatności (co świadczy o małej ilości dodatków, mających zapewnić świeżość) i naprawdę dobrym smakiem! No ale nie ma się co dziwić, w końcu to produkt szwajcarski, a nasze polskie "gotowe ciasta" nie mogą się z nimi równać.

Dziś
śniadaniowa wariacja z
jabłkowym strudlem. Producent zapewnia, że jest to pyszne
ciasto drożdżowe z dużą ilością
jabłek w
owocowym nadzieniu, które faktycznie jest wyjątkowo soczyste i smakuje prawie jak domowe! Zwykle produkty tego typu mają chemiczny posmak i zapach, są przesłodzone, a ciasto jest za suche lub zbyt mokre. Tutaj przyznam, że mocno się zdziwiłam, bo
słodycz jest idealnie wyważona, a ciasto mięciutkie i pachnące i z przyjemnością się je zjada. Cała
strucla zniknęła w mgnieniu oka! Oczywiście, gdy jest taka okazja - piekę domowe ciasto. Jednak gdy brak nam czasu, a goście u drzwi - polecam to ciasto z całego
serca! Ölz radzi, by krótko podpiec ją w piekarniku, żeby zyskała smak ciasta dopiero co upieczonego w domu. Moja wersja właśnie tak smakowała. Pyszna, soczysta słodko-kwaśna
strucla otulona sernikową chmurką
czekoladową z dodatkiem
jagód. Jedno z lepszych śniadań w ostatnim czasie!


/1 PORCJA//przepis autorski/200 g
twarogu sernikowego1
jajko2 łyżki budyniu
czekoladowegołyżeczka
cukru trzcinowegotrzy plastry
strucli jabłkowejłyżka
konfitury jagodowej (u mnie Materne
Jagoda)szczypta
soliTwaróg zmiksować z pozostałymi składnikami (oprócz
strucli) na gładką masę.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.Do naczynia przełożyć masę
serową, ułożyć plastry
strucli i udekorować
jagodami.Piec około 25 minut.Po tym czasie wyjąć i zajadać
póki ciepłe.Smacznego!