Składniki na kruche ciasto:200 g masła300 g maki orkiszowej chlebowej100 g cukru trzcinowego1 jajkoszczypta soliSkładniki na masę serową:500 g twarogu200 g cukru trzcinowego3 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub orkiszowej białej)6 - 7 jajekskórka z 1 cytryny50 g roztopionego masła2 - 3 łyżki rodzynek,szczypta soliKruche ciasto:Mąkę zarobić nożem z masłem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli. Wszystkie składniki szybko i dokładnie zagnieść. Uformować w kulę i odstawić na 1 godz do lodówki. Stolnice oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość 3 - 5 mm. Wylepić tortownicę o średnicy 23 cm, formując wysoki rant.Masa serowa:Twaróg dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z serem, wymieszać z mąką, rodzynkami i startą skórką z cytryny. Białka ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszać z masą serową. Na koniec dodać roztopione masło i ostrożnie wymieszać.Masę serową wyłożyć na przygotowany blat ciasta. Piec ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C.Smacznego :)Źródło przepisu, nieco zmienione: B. Pregenzer, B. Schmidle "Kuchnia św. Hildegardy"