Wykonanie
To był najwyższy i najsmaczniejszy omlet, jaki udało mi się do tej
pory zrobić! Na patelni rósł jak szalony :) Mocno
czekoladowy, słodki i wilgotny dzięki musowi czekoladowemu, wyjątkowo sycący dzięki
fasoli. Orzechowej nuty dodał mu
syrop z
orzechów laskowych. Nie trzeba było nawet dodawać
kakao. Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam ze spróbowaniem
fasoli na słodko!PS. Dzisiejszy przepis - zgodnie z wynikami ankiety - z użyciem
mąki kukurydzianej! :)
Czekoladowo-
orzechowy omlet a'la
fasolowe brownie nadziany
bakaliami podany z bieluchem,
ananasem i
płatkami gorzkiej czekolady/przepis autorski/120 g
fasoli czerwonej (pół puszki)25 g
mąki pszennej graham25 g
mąki kukurydzianejłyżka
syropu orzechowegołyżeczka pasty waniliowejok. 100 g
musu czekoladowego2 duże
jajkaszczypta
soli1/3 łyżeczki
sodyżurawina,
nerkowce i
jagody Inków
olej kokosowy do natłuszczenia patelni
Fasolę i
syrop zmiksować w blenderze na gładkie puree.Połączyć z pastą
waniliową,
musem czekoladowym,
jajkami i
solą.Do gładkiej masy dodać obie
mąki oraz
sodę.Ponownie zmiksować.Do ciasta wsypać
bakalie.Smażyć na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni ok. 5 minut,ostrożnie przewrócić, a następnie smażyć jeszcze około 3 minut