Wykonanie
Czekoladowo* -
kokosowe ciasto z
płatków ryżowych nadziane marcepanem i
wiśniami, oprószone
cukrem pudrem trzcinowym i
płatkami migdałów podane z
bananem
* ekologiczne
kakao + dwie kostki
gorzkiej czekolady Lindt


/przepis autorski/(1 porcja)40 g
płatków ryżowych20 g
mąki kokosowej20 g
mąki pszennej pełnoziarnistejok. 80 - 100 ml
mleka (u mnie
sojowe)kopiasta łyżka gorzkiego
kakao (Symbio)łyżka
syropu daktylowego (lub innego słodzidła)szczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaduże
jajkodwie kostki
gorzkiej czekolady (u mnie Lindt)kawałek marcepanu (ok. 30 g)kilka kandyzowanych
wiśniłyżeczka roztopionego
oleju kokosowego (u mnie firmy Laboratorium Biooil)
płatki migdałówcukier puder (u mnie trzcinowy)
Płatki ryżowe zalać wrzątkiem do ich poziomu (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia wieczorem).Obie
mąki i
proszek do pieczenia przesiać, dodać do
płatków wraz z
jajkiem.Zmiksować, a następnie dodać
mleko,
syrop daktylowy i
sól, ponownie zmiksować na gładką masę.Na koniec dodać
kakao, drobno pokrojone kostki
czekolady oraz roztopiony
olej kokosowy (ja umieszczam łyżkę nad palnikiem, topnieje w mgnieniu oka).Masa powinna być gęstsza niż na placki, jeśli jednak nie można jej swobodnie przelać do foremki - dodać odrobinę
mleka.1/3 masy ułożyć w silikonowej foremce (może być inna, ale wtedy trzeba ją natłuścić). Włożyć kawałek marcepanu, następnie umieścić kolejną 1/3 masy, na niej przekrojone na pół
wiśnie.Przykryć pozostałym
ciastem i posypać
płatkami migdałów.Piec około 35 - 40 minut w 200 stopniach.Po wyjęciu oprószyć
cukrem pudrem i podawać.Smacznego!