ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWO-KOKOSOWE CIASTO RYŻOWE

CZEKOLADOWO-KOKOSOWE CIASTO RYŻOWE

nazwa

Wykonanie

Czekoladowo* - kokosowe ciasto z płatków ryżowych nadziane marcepanem i wiśniami, oprószone cukrem pudrem trzcinowym i płatkami migdałów podane z bananem
* ekologiczne kakao + dwie kostki gorzkiej czekolady Lindt
/przepis autorski/
(1 porcja)
40 g płatków ryżowych
20 g mąki kokosowej
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 80 - 100 ml mleka (u mnie sojowe)
kopiasta łyżka gorzkiego kakao (Symbio)
łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
duże jajko
dwie kostki gorzkiej czekolady (u mnie Lindt)
kawałek marcepanu (ok. 30 g)
kilka kandyzowanych wiśni
łyżeczka roztopionego oleju kokosowego (u mnie firmy Laboratorium Biooil)
płatki migdałów
cukier puder (u mnie trzcinowy)
Płatki ryżowe zalać wrzątkiem do ich poziomu (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia wieczorem).
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do płatków wraz z jajkiem.
Zmiksować, a następnie dodać mleko, syrop daktylowy i sól, ponownie zmiksować na gładką masę.
Na koniec dodać kakao, drobno pokrojone kostki czekolady oraz roztopiony olej kokosowy (ja umieszczam łyżkę nad palnikiem, topnieje w mgnieniu oka).
Masa powinna być gęstsza niż na placki, jeśli jednak nie można jej swobodnie przelać do foremki - dodać odrobinę mleka.
1/3 masy ułożyć w silikonowej foremce (może być inna, ale wtedy trzeba ją natłuścić). Włożyć kawałek marcepanu, następnie umieścić kolejną 1/3 masy, na niej przekrojone na pół wiśnie.
Przykryć pozostałym ciastem i posypać płatkami migdałów.
Piec około 35 - 40 minut w 200 stopniach.
Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/03/511-czekoladowe-ciasto-ryzowe.html