Wykonanie
Czas przygotowania: 20 min.Składniki na 12-15 plackówKoszt przygotowania: 7 , 00 złSKŁADNIKI:3/4 szklanki
mąki kukurydzianej białej1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru pudruszczypta
soli1
jajko1 szklanka
mleka2 łyżeczki
olejusyrop GoldenPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypujemy
mąkę kukurydzianą,
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
cukier puder i szczyptę
soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Do drugiej miski wlewamy
mleko, dodajemy
jajko i
olej. Składniki dokładnie ze sobą łączymy.Następnie do płynnych składników dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy na jednolitą masę.Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przekręcamy na drugą stronę.Usmażone pancakes układamy na talerzu i polewamy wszystko
syropem. Smacznego.