Wykonanie
Piękna pogoda... mamy już 23 marca, a to oznacza... że za niecały miesiąc będzie Wielkanoc :) Nie
mogę się już doczekać, bo od Wielkanocy już znacznie bliżej do wakacji! A tegoroczne wakacje zapowiadają się wyjątkowo ciekawie :)Dzisiejsze muffiny to efekt wczorajszego pieczenia ciasta z
czekoladą i
jabłkami. Trochę ciasta włożyłam do foremek i... oto są ;) Niby takie muffinki smakują identycznie jak ciacho z dużej blachy, ale jakoś... przyjemniej się je w takiej formie :)
Drożdżowe muffiny
waniliowe z
jabłkami i czekoladowymi kropelkami podane z
truskawkami i
kokosowym serkiem


/przepis autorski/60 g
mąki pszennej tortowej15 g
mąki kukurydzianejok. 5 g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukru pudru trzcinowego70 g rzadkiego
jogurtu waniliowegomleko do rozrobienia zaczynułyżeczka pasty waniliowej
czekoladowe kropelkikilka kostek
jabłkaduża łyżka
syropu klonowegorozpuszczone
masło do posmarowania muffinekRobimy zaczyn -
drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy
mleko i
cukier puder. Odstawiamy na 14 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremek, dekorujemy czekoladowymi kopelkami i kawałkami
jabłka. Smarujemy rozpuszczonym
masłem. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).Smacznego!