Wykonanie
Czyli taka czekośliwka :) Ostatni raz kluski były u mnie...w kwietniu! Kompletnie o nich zapomniałam.Korzystałam ze swojego przepisu na żytnie kluski leniwe, z tą różnicą, że teraz miałam do dyspozycji
serek o gramaturze 150g i użyłam mieszanki różnych mąk.Piękne słońce, także idę na spacer :) Trzeba teraz wychodzić ile się da, bo zanim się obejrzymy, będzie zimno i deszczowo...
Czekoladowe knedle
arakowe ze
śliwkami,
cynamonowym jogurtem i posypką
Moje ostatnie zdobycze :)
Krem czekoladowy BIO za pół ceny (10zł!), Milka Mousse za 4zł - normalnie kosztuje prawie 2
euro xD - data ważności jeszcze długa :)Składniki:150 g
serka kanapkowego75g
mąki żytniej (pół szklanki + łyżka
mąki do obsypania stolnicy)aromat do sernika
cynamoncukier trzcinowyśliwkaPrzygotowanie:1.
Serek połączyć z aromatem do sernika.2. Przełożyć do miski i dodać pół szklanki
mąki3. Wymieszać aż uzyska się zwarte ciasto.4. Przełożyć na obsypaną
mąką stolnicę.5. Wyrobić ciasto, uformować w wałek, spłaszczyć go i podzielić na części.6. Wilgotnymi dłońmi formować kuleczki, nadziewać kawałkiem
śliwki i
cukrem, wrzucać na gotującą się
wodę.7. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia.8. Po tym czasie ostrożnie przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.9. Posypać dodatkami.10. Zajadać :)