ßßß
Jesienne barwy królują w mojej kuchni...Pyszne ciasto bez glutenu, mleka, a po upieczeniu zorientowałam się, że także bez tłuszczu:) Dynia nie jest wyczuwalna w smaku, za to daje ciastu piękny złoto-żółty kolor.Składniki (u mnie forma 19x25cm):1,5 szklanki mąki jaglanej (zmieliłam w młynku kaszę jaglaną)szklanka musu z dyni o intensywnym kolorze miąższu (kawałki dyni ugotowałam pod przykryciem, dodając 2 łyżki wody, by się nie przypaliła, zmiksowałam)1/3 szklanki cukru trzcinowego3 jaja2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy, bez fosforanów)pół łyżeczki cynamonuśliwkiŻółtka utrzeć z cukrem, dodać mus z dyni. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać lub krótko zmiksować. Białką ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzchu układać połówki lub ćwiartki śliwek. Można posypać niewielką ilością nierafinowanego cukru. Piec do tzw. suchego patyczka (u mnie ok. 45 minut w ok. 180 stopniach).
