ßßß
Bulion drobiowy to podstawa bardzo wielu dań i zup. Często, gdy widzimy w przepisie "Weź 1,5 litra domowego bulionu" jak to się często zdarza np.w potrawach kuchni azjatyckiej mamy problem. Poniżej przepis na przepyszny bulion, który świetnie wpasuje się przy komponowaniu dań, które kochamy. Nadmiar można zamrozić i trzymać, gdy będzie potrzebny.Przepis ze szkolenia z kuchni śródziemnomorskiej według Kurta Schellera, na którym byłem w Warszawie w 2014r..Składniki na bulion drobiowy:2 kg podzielonych na kawałki korpusów z kurczaka750 g podzielonych na kawałki kości cielęcych4 łyżki oliwy100 g pokrojonej marchwi80 g pokrojonego selera naciowego80 g pokrojonego pora40 g pokrojonego selera korzeniowego¼ l białego wina1 liść laurowy15 ziaren pieprzu4 ziela angielskie1 ząbek czosnku3 litry wodyCo robimy ?Korpusy i kości cielęce obsmaż na rozgrzanej oliwie. Doda to bulionowi smaku "grilla".Dodaj pokrojone warzywa i smaż do momentu, aż będą miękkie (ok. 7 min)Dodaj białe wino i duś do momentu, aż odparuje. Inaczej bulion będzie miał zbyt winny smak.Zalej około 3 litrami wody. Całość doprowadź do wrzenia, co jakiś czas ściągając wierzchnią pianę.Na koniec dodaj przyprawy i czosnek. Całość gotuj przez około godzinę. Gotowy wywar przecedź przez sito.Bulion drobiowy celowo nie jest solony, robimy to już wykorzystując go do innej potrawy.