Wykonanie
Znowu
lody na blogu? Ano znowu i to kolejny smak, w którym się zakochałam. Są kremowe, mocno
orzechowe i wegańskie chociaż to akurat zauważyłam dopiero pisząc przepis. W tych lodach nie ma
jajek ani
mleka zwierzęcego, ani nawet
cukru bo dosłodziłam je
ksylitolem. Jednak z tego słodziwa też możecie zrezygnować jeśli
banany będą mocno dojrzałe i słodkie.A jeśli nie lubicie albo nie możecie jeść
orzeszków ziemnych, z którym powstaje
masło orzechowe, to zróbcie sobie
lody owocowe - może
lody bananowo-
jagodowe przypadną Wam do gustu?
Masło orzechowe Sante to po prostu zmielone na miazgę
orzeszki ziemne, arachidowe czyli
fistaszki. Dzięki dużej zawartości
olejów masa w trakcie rozdrabniania staje się kremowa. Ale są to
oleje nienasycone, zawierające przede wszystkim kwas linolowy i oleinowy, a takie są potrzebne naszemu organizmowi. Przyjmowane w odpowiednich ilościach nie zamieniają się w tkankę tłuszczową, ale pomagają przyswajać witaminy A, D, E i K oraz zmniejszają ryzyko chorób
serca i obniżają poziom złego cholesterolu.M
asło orzechowe zawiera dużo błonnika dającego uczucie sytości po zjedzeniu już niedużej ilości. Zawiera też dobrze przyswajalne
białko o wysokiej wartości biologicznej, bo
fistaszki są nazywane orzeszkami, ale botanicznie to roślina strączkowa tak jak
fasola czy
groch. Właśnie z tego powodu zaleca się ich spożywanie w diecie wegetariańskie i wegańskiej. Ponadto zawarty w fistaszkach aminokwas to arginina – cenny budulec ludzkich
mięśni, znacznie podnoszący naszą zdolność do wysiłku. Dzięki temu arginina jest często stosowana w diecie sportowców i kulturystów.Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie musimy jeść dużo potasu, który znajduje się w orzechach arachidowych. Dzięki jego dużej ilości w naszym organizmie utrzymuje się prawidłowe ciśnienie
krwi. To chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym.
Orzeszki ziemne zawierają magnez, witaminę B oraz łagodzą stres. Dlatego są polecane uczniom, ze względu na wykonywany wysiłek umysłowy oraz osobom starszym, gdyż wspomagają pamięć.
Fistaszki obniżają poziom
cukru we
krwi, dzięki
czemu mogą zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Podnoszą też poziom serotoniny w organizmie, która nie dość, że zmniejsza apetyt, to jeszcze znacząco poprawia nastrój (podobne uczucie mamy po zjedzeniu
czekolady czy wysiłku fizycznym).
Orzeszki ziemne zawierają także niacynę. Niacyna, czyli witamina B3 (PP),
między innymi uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, które prowadzą do uwalniania z nich energii. Ponadto wspomaga układ nerwowym, jak i eliminuje zły cholesterol. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
Orzeszki ziemne posiadają największą ilość niacyny ze wszystkich
orzechów. To właśnie dzięki niacynie łatwiej zasypiamy i jesteśmy mniej nerwowi. Jeśli nie radzimy sobie z bezsennością,
bólem głowy lub stresem, nie sięgajmy po specyfiki z aptek. Zastąpią nam je
orzechy arachidowe. Poza tym, niacyna pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu, zamieniając go na ten dobry. Zapobiega to miażdżycy, chorobie wieńcowej, zawałom
serca czy udarom mózgu.
Masło orzechowe Sante to 100 % produktu roślinnego, w tym 90 %
orzechów ziemnych dzięki
czemu otrzymalo Certyfikat Vege nadany przez magazyn Vege i fundację Viva.*Informacje na temat
masła orzechowego na podstawie materiałów producentaczas przygotowania: ok. 20 minut + czas mrożeniaskładniki:280 g
bananów, waga po obraniu230 g
masła orzechowego Sante400 g
mleka kokosowego30 ml
soku z limonki50 g
ksylitolu Sante





Do takich
lodów najlepiej wykorzystać dojrzałe, słodkie
banany. Obrałam je ze skórki i pokroiłam na kawałki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia,
skropiłam sokiem z limonki i zblendowałam na gładką masę. Następnie dodałam
masło orzechowe, mocno schłodzone
mleko kokosowe i
ksylitol bo dla mnie masa była za mało słodka. Całość ponownie zblendowałam aż wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pojemnik wstawiłam do zamrażarki na 30 minut.Naszykowałam maszynę do
lodów. Misa mroziła się przez 24 godziny. Po włączeniu powoli wlałam zimną mieszankę na
lody i ukręcałam 30 minut. Po tym czasie przełożyłam do pojemnika i chłodziłam jeszcze w zamrażarce 1-2 godziny.Do przygotowania tych
lodów maszynka wcale nie jest konieczna. Wystarczy po zblendowaniu wszystkich składników przelać masę do szczelnie zamykanego pojemnika i mrozić kilka godzin. Co 1-2 godziny przemieszać żeby całość równo się zmroziła. Dzięki maszynce
lody są jednak bardziej puszyste więc skoro ją mam to używam.Możecie użyć gładkiego
masła orzechowego albo takie z kawałkami orzeszków a wtedy
lody też będą miały je w środku. W drugim przypadku nie blendujcie masy po dodaniu
masła a tylko ją zmiksujcie.