ßßß Cookit - przepis na Lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym

Lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Znowu lody na blogu? Ano znowu i to kolejny smak, w którym się zakochałam. Są kremowe, mocno orzechowe i wegańskie chociaż to akurat zauważyłam dopiero pisząc przepis. W tych lodach nie ma jajek ani mleka zwierzęcego, ani nawet cukru bo dosłodziłam je ksylitolem. Jednak z tego słodziwa też możecie zrezygnować jeśli banany będą mocno dojrzałe i słodkie.
A jeśli nie lubicie albo nie możecie jeść orzeszków ziemnych, z którym powstaje masło orzechowe, to zróbcie sobie lody owocowe - może lody bananowo-jagodowe przypadną Wam do gustu?
Masło orzechowe Sante to po prostu zmielone na miazgę orzeszki ziemne, arachidowe czyli fistaszki. Dzięki dużej zawartości olejów masa w trakcie rozdrabniania staje się kremowa. Ale są to oleje nienasycone, zawierające przede wszystkim kwas linolowy i oleinowy, a takie są potrzebne naszemu organizmowi. Przyjmowane w odpowiednich ilościach nie zamieniają się w tkankę tłuszczową, ale pomagają przyswajać witaminy A, D, E i K oraz zmniejszają ryzyko chorób serca i obniżają poziom złego cholesterolu.
M asło orzechowe zawiera dużo błonnika dającego uczucie sytości po zjedzeniu już niedużej ilości. Zawiera też dobrze przyswajalne białko o wysokiej wartości biologicznej, bo fistaszki są nazywane orzeszkami, ale botanicznie to roślina strączkowa tak jak fasola czy groch. Właśnie z tego powodu zaleca się ich spożywanie w diecie wegetariańskie i wegańskiej. Ponadto zawarty w fistaszkach aminokwas to arginina – cenny budulec ludzkich mięśni, znacznie podnoszący naszą zdolność do wysiłku. Dzięki temu arginina jest często stosowana w diecie sportowców i kulturystów.
Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie musimy jeść dużo potasu, który znajduje się w orzechach arachidowych. Dzięki jego dużej ilości w naszym organizmie utrzymuje się prawidłowe ciśnienie krwi. To chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym. Orzeszki ziemne zawierają magnez, witaminę B oraz łagodzą stres. Dlatego są polecane uczniom, ze względu na wykonywany wysiłek umysłowy oraz osobom starszym, gdyż wspomagają pamięć. Fistaszki obniżają poziom cukru we krwi, dzięki czemu mogą zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Podnoszą też poziom serotoniny w organizmie, która nie dość, że zmniejsza apetyt, to jeszcze znacząco poprawia nastrój (podobne uczucie mamy po zjedzeniu czekolady czy wysiłku fizycznym).
Orzeszki ziemne zawierają także niacynę. Niacyna, czyli witamina B3 (PP), między innymi uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, które prowadzą do uwalniania z nich energii. Ponadto wspomaga układ nerwowym, jak i eliminuje zły cholesterol. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Orzeszki ziemne posiadają największą ilość niacyny ze wszystkich orzechów. To właśnie dzięki niacynie łatwiej zasypiamy i jesteśmy mniej nerwowi. Jeśli nie radzimy sobie z bezsennością, bólem głowy lub stresem, nie sięgajmy po specyfiki z aptek. Zastąpią nam je orzechy arachidowe. Poza tym, niacyna pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu, zamieniając go na ten dobry. Zapobiega to miażdżycy, chorobie wieńcowej, zawałom serca czy udarom mózgu.
Masło orzechowe Sante to 100 % produktu roślinnego, w tym 90 % orzechów ziemnych dzięki czemu otrzymalo Certyfikat Vege nadany przez magazyn Vege i fundację Viva.
*Informacje na temat masła orzechowego na podstawie materiałów producenta
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas mrożenia
składniki:
280 g bananów, waga po obraniu
230 g masła orzechowego Sante
400 g mleka kokosowego
30 ml soku z limonki
50 g ksylitolu Sante
Do takich lodów najlepiej wykorzystać dojrzałe, słodkie banany. Obrałam je ze skórki i pokroiłam na kawałki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia, skropiłam sokiem z limonki i zblendowałam na gładką masę. Następnie dodałam masło orzechowe, mocno schłodzone mleko kokosowe i ksylitol bo dla mnie masa była za mało słodka. Całość ponownie zblendowałam aż wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pojemnik wstawiłam do zamrażarki na 30 minut.
Naszykowałam maszynę do lodów. Misa mroziła się przez 24 godziny. Po włączeniu powoli wlałam zimną mieszankę na lody i ukręcałam 30 minut. Po tym czasie przełożyłam do pojemnika i chłodziłam jeszcze w zamrażarce 1-2 godziny.
Do przygotowania tych lodów maszynka wcale nie jest konieczna. Wystarczy po zblendowaniu wszystkich składników przelać masę do szczelnie zamykanego pojemnika i mrozić kilka godzin. Co 1-2 godziny przemieszać żeby całość równo się zmroziła. Dzięki maszynce lody są jednak bardziej puszyste więc skoro ją mam to używam.
Możecie użyć gładkiego masła orzechowego albo takie z kawałkami orzeszków a wtedy lody też będą miały je w środku. W drugim przypadku nie blendujcie masy po dodaniu masła a tylko ją zmiksujcie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/08/lody-bananowo-kokosowe-z-maslem-orzechowym.html