Wykonanie
W końcu się przełamałem i zrobiłem
lody na
mleku kokosowym. Te, o których tyle ciągle czytałem na różnych blogach i stronach internetowych. No i wyszły zadziwiająco smaczne. Kolejny plus - nie dodawałem
cukru. Przepis jest wręcz banalny. Co ciekawe, koszt takich
lodów jest zaskakująco niski - zrobienie około litrowego pudełka to około 6zł (4zł
mleko i 2zł
banany).Składniki:- puszka dobrze schłodzonego
mleka kokosowego- 4 bardzo dojrzałe
banany (najlepiej takie w ciapki)-
cynamon+ opcjonalnie
cukier i
sok z cytrynyPrzygotowanie jest niezwykle proste. Trzeba wszystko tylko zmiksować na gładką masę, przelać do pudełka i wsadzić do zamrażalki. Ważne jest, aby dość często mieszać, bo
zrobi nam się
lodowy blok. Ponoć chodzi o napowietrzenie
lodów czy inne tego typu bajery, ale wierzę na słowo (chociaż ponoć nie powinno się wierzyć internetom). Najlepiej zjeść na bieżąco świeże, ale można spokojnie przechowywać dłużej. Wtedy jednak trzeba pamiętać, aby wyjąć
lody około 20 minut przed spożyciem albo 1-2 godziny wcześniej przełożyć do lodówki.Mam jeszcze kilka puszek
mleka w szafce, następne będą chyba -
lody z
masłem orzechowym (domowej roboty
masło będzie)!+ nie zawiera dodatku
cukru+ nie zawiera laktozy+ nie zawiera glutenu+ nie zawiera
orzechów