Wykonanie
Sernik za mną znowu tak długo łaził i łaził aż musiałam go zrobić. I znowu stanęło na
czekoladowym co wcale nie zmartwiło domowników.Tym razem jednak posłodziłam ciasto
ksylitolem, który jest tak samo słodki a zawiera prawie o połowę mniej kalorii niż zwykły
cukier! Poza tym ma niski indeks glikemiczny dzięki
czemu mogą stosować go w swojej diecie diabetycy.Jeśli wolisz tradycyjne serniki to wypróbuj koniecznie przepis na pyszny Sernik krakowski
Ksylitol (Xylitol) jest nazywany
cukrem brzozowym ponieważ produkuje się go najczęściej z brzozy. Źródła podają, że z soku, kory lub drewna tych drzew co jednak sprowadza się do tej samej rośliny.
Ksylitol można znaleźć także w niektórych grzybach, jagodach, owocach czy warzywach np. w kolbach
kukurydzy. Jest organicznym związkiem chemicznym używanym często w przemyśle spożywczym. Oznacza się go symbolem E967. Według badań jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na
florę bakteryjną jamy ustnej redukując ilość płytki nazębnej i wspomagając leczenie drożdżakowych zakażeń w ustach. Wspomaga też przyswajanie wapnia. Sporadycznie nadmierne spożycie może prowadzić do efektu lekkiego przeczyszczenia przewodu pokarmowego.
Ksylitol wygląda i smakuje jak zwykły,
biały cukier. Używając go w różnych daniach nie zauważyłam żeby po obróbce cieplnej pozostawiał jakiś nieprzyjemny posmak tak jak to jest np. w przypadku
stewii. Jego wadą jest niestety cena - dużo zwykła niż cena zwykłego czy nawet
trzcinowego cukru.Przy okazji szukania informacji na temat
ksylitolu znalazłam też w
sieci ostrzeżenie, że nie powinno się podawać produktów zawierających
ksylitol zwierzętom. U psów może on spowodować hipoglikemię a nawet ciężkie uszkodzenia wątroby a w
sumie nawet zejście śmiertelne. Dla ludzi jednak jest całkowicie bezpieczny a nawet na dobroczynne działanie na nasz cały organizm.A teraz zapraszam na wyśmienity, kremowy sernik!czas przygotowania: 20 minut + 45 pieczenia + czas chłodzeniaskładniki:SPÓD - 180 g
ciasteczek jęczmiennych z siemieniem Sante60 g
masła2 łyżeczki
kakao naturalnegoMASA SEROWA - 600 g
twarogu białego trzykrotnie mielonego100 g gęstego
jogurtu naturalnego albo
śmietany 18%3 średnie
jajka100 g
ksylitolu Sante2 płaskie łyżki budyniu
śmietankowego w proszku1
laska wanilii150 g
gorzkiej czekolady 70%50 g
żurawiny suszonejMASA OWOCOWA - 200 g
żurawiny mrożonej albo świeżej50 g
żurawiny suszonej Sante125 ml
wody20-30 g
ksylitolu2 małe łyżeczki
żelatyny w proszku



Jak zrobić pyszny sernik
czekoladowy słodzony ksylitolem?SPÓD -
ciastka połamałam i wrzuciłam do pojemnika blendera. Zblendowałam dosypując
kakao a na koniec dolewając rozpuszczone, przestudzone
masło. Masą wylepiłam dno formy o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniotłam wyrównując i odstawiłam do lodówki żeby spód zastygł.MASA SEROWA - do miski przełożyłam
ser i
jogurt. Wbiłam
jajka i wsypałam
ksylitol. Wymieszałam dokładnie łyżką - nie trzeba miksować ni nie jest to nawet zalecane żeby nie napowietrzyć masy. Dodałam proszek budyniowy, ziarenka zeskrobane z przekrojonej
laski wanilii oraz
suszone żurawiny. Wymieszałam ponownie.
Czekoladę połamałam na kawałki i umieściłam w misce. Stopiłam w kąpieli
wodnej czyli stawiając tę miseczkę na rondelku z gotującą się
wodą. Płynną przelałam do masy serowej i od razu energicznie mieszałam żeby dobrze połączyć ją z masą. Masę
serową przełożyłam do naszykowanej formy z
ciasteczkowym spodem. Wyrównałam.Formę owinęłam, od dołu i
spodu, dużymi arkuszami folii aluminiowej żeby ją zabezpieczyć przed
wodą. Wstawiłam do większej formy z gorącą
wodą - tej
wody powinno być tyle żeby sięgała mniej więcej do połowy wysokości foremki z sernikiem. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piekłam 45 minut. Sernik w tym czasie powinien się zsiąść przy brzegach a na środku masa powinna być jeszcze lekko galaretowata. Widać to dobrze kiedy poruszy się mocniej foremką - środek będzie się trząsł jak galareta. Upieczony sernik zostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na godzinę. Następnie wyjęłam i usunęłam folię. Kiedy zupełnie ostygł wstawiłam go do lodówki na całą noc.MASA OWOCOWA - mrożoną
żurawinę wsypałam do rondelka. Wlałam
wodę i dodałam
suszone żurawiny. Gotowałam ok. 15 minut aż
owoce tej pierwszej popękały. Dodałam
ksylitol i smażyłam jeszcze chwilę aż masa nieco zgęstniała. Na koniec dosypałam
żelatynę i wymieszałam dokładnie żeby się rozpuściła, ale już bez podgrzewania. Odstawiłam masę do wystudzenia a kiedy zaczęła tężeć wylałam ją na wierzch schłodzonego sernika.Udekorowałam wiórkami
gorzkiej czekolady. Taki sernik najlepiej smakuje kiedy jest mocno schłodzony.Jeśli ktoś nie ma albo nie używa
ksylitolu może zastąpić go zwykłym
cukrem w takiej samej ilości.