ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Biała kiełbasa, szczególnie ta domowej roboty, jest pyszna. Można ją gotować, piec, smażyć i podawać jako samodzielne danie. Ale można też być składnikiem innych potraw.
Ja postanowiłam część wykorzystać zupełnie inaczej i podać tak żeby nie przypominała kiełbasy. W bardzo prosty sposób zrobiłam smaczne danie z kiełbasą, w którym kiełbasy wcale nie widać. Czuć jednak je wspaniały smak a o to przecież chodziło.
Lub isz białą kiełbasę? Koniecznie spróbuj Białej kiełbasy na podwójnej kapuście
czas przygotowania: ok. 30-40 minut
składniki na 4 porcje:
50-80 ml zimnej wody
2-3 łyżki otrąb zbożowych, u mnie gryczane
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka masła
ok. 300 ml bulionu jarzynowego
50-100 ml śmietanki kremówki
kilka łyżeczek startego chrzanu
1 nieduża marchewka
1/2 szkl. zielonego groszku mrożonego
do smaku - sól, pieprz biały mielony
Jak zrobić klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym?
Kiełbaski surowe rozcięłam i wyjęłam mięso z osłonek. Mięso jest już doprawione więc nie trzeba do niego dodawać żadnych ziół ani soli. Można dolać nieco zimnej wody i wyrobić mięso ręką przez kilka chwil dzięki czemu później klopsiki będą delikatne a jednocześnie nie rozpadną się. Z mięsa uformowałam nieduże klopsiki. Obtoczyłam je w otrębach z obsmażyłam na patelni z olejem i masłem. Wlałam bulion i dusiłam na malutkim ogniu ok. 20 minut.
Marchewkę oczyściłam, pokroiłam w kostkę. Dorzuciłam do podduszonych klopsików. Kiedy marchewka nieco zmiękła dosypałam groszek i wlałam śmietankę. Dusiłam jeszcze kilka minut. Na koniec dodałam chrzan i doprawiłam sos do smaku solą oraz białym pieprzem, ale już nie gotowałam żeby chrzan nie stracił aromatu.
Klopsiki w sosie chrzanowym podałam z kaszą gryczaną i surówką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/04/klopsiki-z-biaej-kiebasy-w-sosie.html