Biała kiełbasa, szczególnie ta domowej roboty, jest pyszna. Można ją gotować, piec, smażyć i podawać jako samodzielne danie. Ale można też być składnikiem innych potraw.Ja postanowiłam część wykorzystać zupełnie inaczej i podać tak żeby nie przypominała kiełbasy. W bardzo prosty sposób zrobiłam smaczne danie z kiełbasą, w którym kiełbasy wcale nie widać. Czuć jednak je wspaniały smak a o to przecież chodziło.Lub isz białą kiełbasę? Koniecznie spróbuj Białej kiełbasy na podwójnej kapuścieczas przygotowania: ok. 30-40 minutskładniki na 4 porcje:50-80 ml zimnej wody2-3 łyżki otrąb zbożowych, u mnie gryczane1 łyżka oleju roślinnego1 łyżka masłaok. 300 ml bulionu jarzynowego50-100 ml śmietanki kremówkikilka łyżeczek startego chrzanu1 nieduża marchewka1/2 szkl. zielonego groszku mrożonegodo smaku - sól, pieprz biały mielonyJak zrobić klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym?Kiełbaski surowe rozcięłam i wyjęłam mięso z osłonek. Mięso jest już doprawione więc nie trzeba do niego dodawać żadnych ziół ani soli. Można dolać nieco zimnej wody i wyrobić mięso ręką przez kilka chwil dzięki czemu później klopsiki będą delikatne a jednocześnie nie rozpadną się. Z mięsa uformowałam nieduże klopsiki. Obtoczyłam je w otrębach z obsmażyłam na patelni z olejem i masłem. Wlałam bulion i dusiłam na malutkim ogniu ok. 20 minut.Marchewkę oczyściłam, pokroiłam w kostkę. Dorzuciłam do podduszonych klopsików. Kiedy marchewka nieco zmiękła dosypałam groszek i wlałam śmietankę. Dusiłam jeszcze kilka minut. Na koniec dodałam chrzan i doprawiłam sos do smaku solą oraz białym pieprzem, ale już nie gotowałam żeby chrzan nie stracił aromatu.Klopsiki w sosie chrzanowym podałam z kaszą gryczaną i surówką.