Wykonanie
Zupa w formie kremu czyli gładka, gęsta i pożywna. Z topinamburu,
słonecznika bulwiastego a właściwie tylko jego podziemnych części, które są lekko słodkawe i w smaku przypominają według mnie
kalafiora z
orzechowym posmakiem. Do tego bardzo zdrowe ziarno
amarantusa jakie znalazłam w bogatej ofercie
marki Sante, ale o nim kilka słów niżej.Krem topinamburowo-
amarantusowy podałam w wersji wiosennej czyli z chrupiącymi nowalijkami, dobrze z nim kontrastującymi. Było zdrowo i bardzo pysznie, przekonajcie się sami!Zobacz przepis na inny, ciekawą kremową zupę - Krem z fioletowego
kalafioraAmarantus czyli szarłat wyniosły jest jedną z najstarszych uprawnych roślin świata. To bardzo odżywcze zboże uprawiali już ludzie w starożytności. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ale dzisiaj uprawia się go w różnych rejonach świata. W Polsce najwięcej upraw jest na Lubelszczyźnie.
Amarantus zawiera wyjątkowo dużo żelaza i łatwo przyswajalnego
białka. Jest źródłem jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, wapnia, magnezu, potasu i fosforu a także witamin z grupy B oraz A, E i C. Spożywanie
amarantusa zaleca się szczególnie osobom chorym na cukrzycę, miażdżycę i hiperlipidemię. Ponieważ
amarantus nie zawiera glutenu to polecany jest osobom uczulonym na ten składnik. Ziarna zawierają jeszcze skwalen i to z sporej ilości a związek ten hamuje proces starzenia komórek naszego organizmu. Jak widzicie to bardzo wartościowe zboże więc zachęcam do sięgania po nie.
Amarantus ma lekko
orzechowy smak i jest dostępny w
trzech postaciach - drobnego ziarna,
mąki o jako popping czyli ziarno prażone. Wszystkie trzy wersje można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów.
czas przygotowania: ok. 35 minutskładniki na 2 porcje:4 ładne bulwy topinamburu5 lekko czubatych łyżeczek ziarna
amarantusa Bio Sante300 ml
mleka krowiego albo roślinnegodo smaku -
sól,
pieprz mielony,
pieprz ziołowydodatki - kawałek
ogórka świeżego3-4 duże
rzodkiewkigarstka
kiełków zielonego groszkuJak przygotować kremową zupę z topinamburu i amarantusa?Topinambur obrałam cienko i opłukałam. Pokroiłam na nieduże kawałki, wrzuciłam do garnka. Dosypałam ziarno
amarantusa i wlałam
mleko. Gotowałam na małym ogniu ok. 20-30 minut aż składniki były mięciutkie. Zupę zmiksowałam blenderem na gładki krem. Gdyby była dla Was zbyt gęsta można dolać nieco więcej
mleka albo odrobinę
wody. Doprawiłam do smaku odrobiną
soli himalajskiej oraz 2-3 szczyptami
pieprzu ziołowego i czarnego.Kawałeczek umytego
ogórka świeżego i oczyszczone dokładnie
rzodkiewki pokroiłam w kosteczkę.
Kiełki, jeśli długie, poprzekrawałam na krótsze kawałki. Gorącą zupę rozlałam do talerzy. Posypałam pokrojonymi warzywami i posypałam
kiełkami.Zupa jest pożywna i ma bardzo ciekawy smak a chrupiące dodatki dodają jej charakteru.