ßßß Cookit - przepis na Mizeria ze śmietaną

Mizeria ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie letniego niedzielnego obiadu bez pysznej, chrupiącej mizerii ze świeżych zielonych ogórków. Taka mizeria nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy sól i pieprz ziołowy, w niektórych wersjach odrobina cukru (ale ja go pomijam). Oczywiście taka wyjątkowa mizeria nie może się obejść bez śmietany. Żaden kefir, żadna maślanka, nawet najsmaczniejszy jogurt naturalny nie może równać się z kwaśną osiemnastką. Obowiązkowo w towarzystwie młode ziemniaczki i koperek. Nie zapominajcie o mizerii. Kochajcie mizerię, róbcie mizerię i jedzcie mizerię. Bo nigdy nie smakuje tak jak latem, nigdy ogórki tak mocno nie pachną, nigdy nie są takie kłujące i takie zielone, nigdy prócz lata nie są takie smaczne :)
Składniki:
300 g zielonych ogórków gruntowych
3 łyżki śmietany 18 %
sól
pieprz ziołowy
Przepis:
- Najpierw musimy obrać ogórki, następnie je umyć i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Następnie osolić i pozostawić na kilka minut. Odlać wodę, która zebrała się na dnie. Dodajemy śmietanę i mieszamy delikatnie. Doprawiamy ziołowym pieprzem i szczyptą cukru.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/06/mizeria-ze-smietana.html