Wykonanie
Sałatka ze słodko-kwaskowych
owoców niekoniecznie musi być deserem . Można ją podać i zjeść jako samodzielne danie np. na przekąskę w ciągu dnia.
Jabłka i
kiwi są powszechnie dostępne i warto je wykorzystywać jak najczęściej. Taka owocowa surówka może też być dodatkiem do pieczonego drobiu i będzie z nim doskonale harmonizować. Jest pełna smaków, chrupiąca i pyszna. Zawiera też dużo witamin, które na przedwiośniu każdemu się przydadzą.A co powiecie na kolorowa surówkę z fioletowego
kalafiora ? Jedzenie musi być pyszne, ale powinno też pięknie wyglądać, prawda?
Sałatka z
jabłka i
kiwi, z dodatkiem
chili,
słonecznika i
pietruszkiczas przygotowania: 10 minutskładniki na 2 porcje:2 niezbyt duże deserowe
jabłka o ładnej, czerwonej skórce2 średnie
kiwi1 łyżka posiekanej
natki pietruszki4 łyżki ziaren łuskanego
słonecznikaSOS - 3 łyżki sosu z
cytryny3 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
mioduszczypta
soli1/3
ostrej papryczki1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
Jak przygotować surówkę z
jabłka i kiwi?SOS - papryczkę i
natkę pietruszki drobniutko posiekałam. W miseczce wymieszałam
sok z cytryny z
solą i
miodem. Dodałam
olej,
chili i
zieleninę. Mieszałam energicznie kilka chwil. Odstawiłam na kilka minut.
SAŁATKA -
ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i prażyłam kilka chwil aż lekko się zezłociło. odstawiłam do ostudzenia.
Owoce umyłam dokładnie i osuszyłam.
Kiwi obrałam z cienkiej skórki, pokroiłam na pół plasterki.
Jabłko zostawiłam ze skórką, przekroiłam na ćwiartki. Usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na plasterki. Świeżo pokrojone
owoce przełożyłam na talerze. Polałam sosem i posypałam
słonecznikiem oraz
natką pietruszki.Taką surówkę podajemy od razu po pokrojeniu
owoców i przygotowaniu dania żeby
jabłka nie ściemniały.