ßßß
Sezon na kukurydzę trwa w najlepsze.Polecam pieczone kolby kukurydzy na lunch lub kolację.Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła.Proponuję zatem urozmaić sobie jej spożycie.Pieczona lub grillowana podana z masłem, cytryną lub limonką,ostrą papryczka chili i pietruszką jest przepyszna.
Składniki:1-2 kolby kukurydzy30 g masłakawałek papryczki chili1 łyżka natki pietruszki / kolendrysok z połowy lub całej limonki (przy dwóch kolbach kukurydzy)skórka z limonki / cytrynysólświeżo mielony czarny pieprzDo miseczki włożyłam masło, posiekaną pietruszkę, chili, skórkę i sok z cytryny.
Wsypałam świeżo zmielony czarny pieprz i sól.
Wszystko wymieszałam.
Kukurydzę można podgotować przez około 10 minut w wodzie.Posmarować aromatycznym masłem i gotowe.Ja grillowałam je na grillowej patelni przez około 20 minut.Możecie też ułożyć je w żaroodpornym naczyniu i upiec w temp.190 stopni.
Podawałam kukurydzę skropioną cytryną / limonką i posypaną solą.Smacznego!