ßßß Cookit - przepis na Kolorowa babka "kwitnący tulipan"

Kolorowa babka "kwitnący tulipan"

nazwa

Wykonanie

Kolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka jest pyszna i na pewno będzie ozdobą stołu nie tylko tego wielkanocnego.
Polecam też pyszną babkę majonezową, która pięknie, cytrynowo pachnie.
czas przygotowania: ok. 20 minut + 60 minut pieczenia
składniki:
250 ml białek z jajek kurzych
180 g cukru zwykłego
5 łyżek lodowatej wody
200 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/5 łyżeczki soli
180 ml oleju roślinnego
1 op. kisielu cytrynowego, bez cukru
1 op. kisielu wiśniowego albo innego z czerwonych owoców, bez cukru
4 łyżki suchego maku niebieskiego
2 czubate łyżki kakao naturalnego
Zobacz jakie dania i desery proponuję na wielkanocny stół
Jak zrobić babkę tulipan?
Mąkę przesiałam do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wlałam białka i zaczęłam je ubijać. Kiedy powstała już ładna piana nie przerywając miksowania partiami dosypywałam cukier i ubijałam dalej aż piana była sztywna. Dolałam wodę, po łyżce, i ubijałam chwilę. Zmniejszyłam obroty miksera i dalej mieszając dosypałam mąkę, też partiami, oraz wlałam olej. Powstałą masę podzieliłam na 4 mniej więcej równe części. Do pierwszej dosypałam kisiel wiśniowy, do drugiej kisiel cytrynowy, do trzeciej mak a do czwartej kakao. Wszystkie porcje wymieszałam, oddzielnie oczywiście.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlałam najpierw masę różową, następnie na środek pierwszej, wzdłuż, masę żółtą. Później tak samo wzdłuż środka masę z makiem i na koniec masę z kakao.
Foremkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam babkę ok. 60 minut. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem żeby upewnić się czy jest dobrze upieczone. Po ostudzeniu wierzch babki posypałam cukrem pudrem.
Do pieczenia wykorzystałam szeroką keksówkę o wymiarach 11x22 cm. Można użyć nieco węższej foremki żeby ciasto wyszło wyższe.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/kolorowa-babka-kwitnacy-tulipan.html