Wykonanie
Kolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent
kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka jest pyszna i na pewno będzie ozdobą stołu nie tylko tego wielkanocnego.Polecam też pyszną babkę
majonezową, która pięknie,
cytrynowo pachnie.

czas przygotowania: ok. 20 minut + 60 minut pieczeniaskładniki:250 ml
białek z
jajek kurzych180 g
cukru zwykłego5 łyżek lodowatej
wody200 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/5 łyżeczki
soli180 ml
oleju roślinnego1 op.
kisielu cytrynowego, bez
cukru1 op.
kisielu wiśniowego albo innego z czerwonych
owoców, bez
cukru4 łyżki suchego
maku niebieskiego2 czubate łyżki
kakao naturalnegoZobacz jakie dania i desery proponuję na wielkanocny stół

Jak zrobić babkę tulipan?
Mąkę przesiałam do miski razem z
proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wlałam
białka i zaczęłam je ubijać. Kiedy powstała już ładna piana nie przerywając miksowania partiami dosypywałam
cukier i ubijałam dalej aż piana była sztywna. Dolałam
wodę, po łyżce, i ubijałam chwilę. Zmniejszyłam obroty miksera i dalej mieszając dosypałam
mąkę, też partiami, oraz wlałam
olej. Powstałą masę podzieliłam na 4 mniej więcej równe części. Do pierwszej dosypałam
kisiel wiśniowy, do drugiej
kisiel cytrynowy, do trzeciej
mak a do czwartej
kakao. Wszystkie porcje wymieszałam, oddzielnie oczywiście.Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlałam najpierw masę różową, następnie na środek pierwszej, wzdłuż, masę żółtą. Później tak samo wzdłuż środka masę z
makiem i na koniec masę z
kakao.Foremkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam babkę ok. 60 minut. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem żeby upewnić się czy jest dobrze upieczone. Po ostudzeniu wierzch babki posypałam
cukrem pudrem.Do pieczenia wykorzystałam szeroką keksówkę o wymiarach 11x22 cm. Można użyć nieco węższej foremki żeby ciasto wyszło wyższe.
