Wykonanie
Dzisiejszy przepis jest wbrew pozorom naprawdę szybki i nieskomplikowany. Uda się każdemu i z pewnością zachwyci Wasze
kubki smakowe. Z każdym dniem szarlotka zyskuje na smaku. Rosa z karmelu dodaje jej uroku. Szarlotka na
biszkopcie smakuje trochę inaczej niż na cieście kruchym, ale wierzcie mi - to doskonałe połączenie. Przepis znalazłam na blogu Kasi - Gotuję, bo lubię . Zmniejszyłam proporcje, by dopasować do tortownicy.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):- spód
biszkoptowy: 2
jajka, szczypta
soli, 1/3 szklanki
cukru, 1/3 szklanki przesianej
mąki pszennej, 1/2 łyżki przesianej
mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 łyżka
oleju, 1/2 łyżki
wody,- warstwa
jabłkowa: ok. 1-1,5 kg
jabłek (obranych i wydrążonych),
cukier do smaku, 2 łyżki soku z
cytryny, 1 czubata łyżka
kisielu cytrynowego,-
beza: 3
białka, szczypta
soli, 1/3 szklanki
cukru, 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie rozpoczynamy od
jabłek: obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd. Kroimy na mniejsze kawałki - od razu na głęboką patelnię. Polewamy
sokiem z cytryny. Dusimy pod przykryciem ok. 60 minut, aż
jabłka całkowicie się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliły. Na koniec dodajemy
cukier do smaku, a następnie
kisiel. Mieszamy, zagotowujemy ponownie.
Jabłka są gotowe - zdejmujemy z kuchenki.Do misy miksera wbijamy
jajka, dodajemy
sól oraz
cukier. Miksujemy ok. 5-7 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Nie przerywając miksowania dodajemy
olej i
wodę (po ok. 5-7 minutach). Mikser wyłączamy. Dodajemy przesiane
mąki i
proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy w tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 10-15 minut (do suchego patyczka; z termoobiegiem).Po upieczeniu
spodu, wyjmujemy tortownicę z piekarnika i wykładamy
jabłka. Rozkładamy równomiernie. Ubijamy
białka - gdy się spienią, dodajemy
sól i miksujemy do momentu, aż piana będzie sztywna. Pod koniec dodajemy powoli
cukier, partiami.
Beza powinna być lśniąca i sztywna. Wykładamy ją na masę
jabłkową, a ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku, pamiętając, by temperaturę zmniejszyć do 170 stopni. Całość pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu studzimy. Karmelowa rosa będzie pojawiała się w trakcie studzenia. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne, wstawiamy do lodówki. Smacznego!