ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z karmelową rosą na biszkopcie

Szarlotka z karmelową rosą na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis jest wbrew pozorom naprawdę szybki i nieskomplikowany. Uda się każdemu i z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Z każdym dniem szarlotka zyskuje na smaku. Rosa z karmelu dodaje jej uroku. Szarlotka na biszkopcie smakuje trochę inaczej niż na cieście kruchym, ale wierzcie mi - to doskonałe połączenie. Przepis znalazłam na blogu Kasi - Gotuję, bo lubię . Zmniejszyłam proporcje, by dopasować do tortownicy.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- spód biszkoptowy: 2 jajka, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżki wody,
- warstwa jabłkowa: ok. 1-1,5 kg jabłek (obranych i wydrążonych), cukier do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 czubata łyżka kisielu cytrynowego,
- beza: 3 białka, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie rozpoczynamy od jabłek: obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd. Kroimy na mniejsze kawałki - od razu na głęboką patelnię. Polewamy sokiem z cytryny. Dusimy pod przykryciem ok. 60 minut, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliły. Na koniec dodajemy cukier do smaku, a następnie kisiel. Mieszamy, zagotowujemy ponownie. Jabłka są gotowe - zdejmujemy z kuchenki.
Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy sól oraz cukier. Miksujemy ok. 5-7 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i wodę (po ok. 5-7 minutach). Mikser wyłączamy. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy w tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 10-15 minut (do suchego patyczka; z termoobiegiem).
Po upieczeniu spodu, wyjmujemy tortownicę z piekarnika i wykładamy jabłka. Rozkładamy równomiernie. Ubijamy białka - gdy się spienią, dodajemy sól i miksujemy do momentu, aż piana będzie sztywna. Pod koniec dodajemy powoli cukier, partiami. Beza powinna być lśniąca i sztywna. Wykładamy ją na masę jabłkową, a ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku, pamiętając, by temperaturę zmniejszyć do 170 stopni. Całość pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Po upieczeniu studzimy. Karmelowa rosa będzie pojawiała się w trakcie studzenia. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne, wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/szarlotka-z-karmelowa-rosa-na-biszkopcie.html