Wykonanie
Wypiłam właśnie dużą szklankę pożywnego koktajlu. Pysznego i na dodatek bardzo zdrowego. A wszystko przez produkcję domowego
masła . Nieczęsto je przygotowuję bo dostanie dobrej, wiejskiej
śmietany nie jest w
mieście takie proste. Ale kiedy już się udało to zrobiłam pachnące, prawdziwe
masło a przy okazji zostało mi ok. 1 litra świeżutkiej
maślanki.
Maślanka zawiera dużo lecytyny,
białka i
soli mineralnych. Zawiera także kwas
mlekowy, który reguluje proces trawienia wspomagając wydzielanie kwasów żołądkowych. Na pewno warto włączyć ją do swojej diety a jeśli na dodatek mamy ją jako bonus przy własnej produkcji
masła to przecież grzechem byłoby nie wykorzystać.
Maślankę można wypić samą albo może być bazą do koktajli i
napoi orzeźwiających. Można miksować ją z różnymi
warzywami i owocami. Kupując
maślankę w sklepie zwróćcie uwagę na jej skład - żeby być produktem w pełni naturalnym i zdrowym nie powinna zawierać
mleka w proszku.Spróbujcie namoczyć w
maślance mięso a
potem je upiec - zobaczycie jakie będzie kruche, delikatne i przepyszne jak Udka
maślankowe
Do koktajlu dosypałam zmieloną na proszek gryczaną łuskę. Spotkałam się niedawno. Zwykle wykorzystuje się tylko środkową część ziarna gryki w postaci
kaszy albo
mąki. Większość łuski w procesie produkcyjnym po prostu się wyrzuca. Jednak po wnikliwych badaniach okazało się, że to co wydawało się być odpadem jest niezwykle wartościowym produktem. Łuska gryczana zawiera mnóstwo błonnika, którego spożywanie w odpowiedniej ilości reguluje i poprawia pracę jelit. Dzięki właściwościom probiotycznym wspomaga rozwój odpowiedniej
flory bakteryjnej w jelitach. Prawie nie zawiera
cukrów ani tłuszczy dzięki
czemu jest niskokaloryczna. Zawiera natomiast witaminy z grupy B a także przeciwutleniacze, mangan, miedź i żelazo czyli związki bardzo potrzebne przy prawidłowym działaniu naszego organizmu.Łuska gryczana produkowana przez Sante występuje w formie zmielonej, bardzo wygodnej do użycia. Wygląda jak
czekoladowy puder, który można dodawać do koktajli, mieszanek
śniadaniowych muesli, ciasta
chlebowego i do wypieku ciast, można ją także dosypać do zup i
sosów które nieco zagęści. Ze względu na dużą zawartość naturalnego błonnika zaleca się nie przekraczać
dawki 4 łyżeczek dziennie.

Koktajl
maślankowy z
mango,
jabłkiem i łuską gryczanączas przygotowania: 5 minutskładniki:200 ml świeżej, schłodzonej
maślanki1/2 dojrzałego
mango1/4
jabłka2 czubate łyżeczki mielonej łuski gryczanejZimną
maślankę przelałam do wysokiego naczynia.
Owoce umyłam dokładnie.
Mango obrałam ze skórki, ale z
jabłka usunęłam tylko gniazdo nasienne.
Owoce pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do
maślanki. Dosypałam mieloną łuskę gryczaną i całość zmiksowałam. Wypiłam zaraz po przygotowaniu.Takiego koktajlu nie trzeba niczym dosładzać bo wystarczy naturalny
cukier zawarty w owocach.
