Wykonanie
Wielkanoc zbliża się szybko i czas najwyższy zacząć planować świąteczne menu . Niby jeszcze 3 tygodnie, ale wierzcie mi, że ten czas zleci nie wiadomo kiedy. Warto pomyśleć już teraz co dobrego podamy w Święta.Staram się aby każdego roku nasz stół był nieco inny i gościły na nim inne smakołyki. Wiadomo, że musi być żurek z
białą kiełbasą i
jajkami, ale przecież można go za każdym razem nieco inaczej doprawić i zaserwować. Będą domowej roboty
wędliny, pasztet, sałatki. Na pewno będą
jajka faszerowane w kilku odsłonach i przynajmniej jedne z nich pojawią się po raz pierwszy.To samo jest z ciastami. Na wielkanocnym
stole musi być smakowita babka, ale przecież nie zawsze taka sama. Może w tym roku będzie właśnie ta - puszysta babeczka z
majonezem i budyniem? Jeszcze nie zdecydowałam chociaż jest bardzo pyszna. Ma jednak kilka porządnych rywalek więc ostateczną decyzję podejmę pewnie spontanicznie na dzień przed świętami. Tymczasem upiekłam ją żeby przypomnieć sobie jaka jest dobra i Wam ją serdecznie polecić.

Babka na
majonezie z dodatkiem budyniu i
cytrynyczas przygotowania: 15 minut + 60 min. pieczeniaskładniki:4 średnie
jajka180 g
cukru zwykłegoszczypta
soli100 g
mąki pszennej t. 5003 op. budyniu
śmietankowego bez
cukru - razem 120 g2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
majonezu domowego1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
cytrynowegoskórka otarta z jednej małej
cytrynydo formy - 1 łyżeczka
masła1 łyżka
bułki tartej albo semoliny
lukier - kilka łyżek
cukru pudru3 łyżki gorącego
mleka
Jak zrobić babkę
majonezowo-budyniową?Naszykowałam formę na babkę. Wysmarowałam ją cienko miękkim
masłem i wysypałam semoliną.
Mąkę pszenną przesiałam razem z proszkiem budyniowym i
proszkiem do pieczenia.
Cytrynę wyszorowałam i sparzyłam. Po osuszeniu otarłam cienką warstwę żółtej skórki i wycisnęłam trochę soku.
Jajka wybiłam do miski. Roztrzepałam mikserem a po chwili dosypałam
sól oraz
cukier. Miksowałam aż masa zwiększyła swoją objętość kilka
razy, zrobiła się prawie biała i bardzo puszysta a
cukier zupełnie się rozpuścił.

Zmniejszyłam obroty miksera i mieszając powoli dodawałam mieszankę
mąki z
budyniem. Na koniec dodałam
majonez, skórkę i
sok cytrynowy oraz ekstrakt z
cytryny. Wymieszałam tylko tyle żeby składniki się połączyły.Ciasto przelałam do naszykowanej formy. Babkę piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, ale przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Wbijamy cienki patyczek, np. taki do szaszłyków, w najgrubsze miejsce ciasta - jeśli po wyciągnięciu jest suchy i nie ma na nim śladu ciasta to znak, że babka jest upieczona.Babkę ostudziłam a dopiero zimną polałam gęstym lukrem utartym z
cukru pudru i
mleka. Dodatkowo ozdobiłam cukrowymi motylkami.