ßßß Cookit - przepis na Pesto z koperku

Pesto z koperku

nazwa

Wykonanie

Pesto pachnące moim ukochanym koperkiem. Idealne do makaronu, białego mięsa, ryb albo po prostu do posmarowania nim świeżego pieczywa. Koperek lubię tak bardzo, że mogę sypać go garściami do wszystkich dań!
Wiem, że prawdziwe pesto uciera się w moździerzu, ale przyznaję, że idę na łatwiznę. Miksuję składniki blenderem i proszę na mnie za to nie krzyczeć. Tak jest zdecydowanie łatwiej i przyjemniej.
I jeszcze jedno. Pisząc tytuł zawahałam się nad formą bo pesto to sos, ale pesto koperkowy brzmi mi jakoś dziwnie. Bardziej przyjazne wydaje się pesto koperkowe - tylko, że to chyba niepoprawna forma. Nie jestem pewna. Jeśli jest na sali ktoś kto może udzielić porady językowej to bardzo proszę. Ja mam jednak małe wątpliwości...
Pesto można robić z wielu innych ziół i składników. Pesto z pokrzywy jest bardzo ciekawe.
Pesto z koperku
czas przygotowania: ok. 5-10 minut + ew. czas na namoczenie migdałów
składniki:
2 duże pęczki zielonego koperku
ok. 3 łyżek pokruszonego sera pecorino
2 czubate łyżki migdałów
mały ząbek czosnku
olej rzepakowy albo oliwa
kilka kropli soku z cytryny
do smaku - pieprz mielony i ew. sól
Jak zrobić cudowne pesto z koperkiem?
Migdały zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 10-15 minut po czym obrałam ze skórki. Czosnek wyłuskałam z łupiny. Koperek pokroiłam na krótsze kawałki odrzucając tylko mniej więcej połowę długości łodyg, ich dolną część.
Koperek razem z migdałami i małym ząbkiem czosnku wrzuciłam do pojemnika blendera. Dolałam kilka łyżeczek oleju i zaczęłam miksować. Powoli, nie spiesząc się i dolewając w razie potrzeby po odrobinie oleju. Trzeba to robić na wyczucie bo sos nie może być zbyt rzadki a jednocześnie wszystko musi się poddać ostrzom i połączyć. Dosypałam ser, dodałam kilka kropli soku cytrynowego i jeszcze raz zmiksowałam. Sos musi być gęsty, ale wcale nie zupełnie gładki. Na koniec doprawiłam pesto pieprzem i odrobiną soli - z tą ostatnią ostrożnie bo ser jest przecież słony. I gotowe!
Takie pesto jest już dobre do użycia. Można dodać je do ugotowanego w międzyczasie makaronu. Można posmarować nim kawałek białek ryby czy białego mięsa z kurczaka. Można zjeść ze świeżym, chrupiącym chlebem... Jeśli nie zużyjecie całej porcji od razu to część możecie przełożyć do słoiczka - spokojnie wytrzyma kilka dni stojąc w lodówce.
Można użyć migdałów już wcześniej blanszowanych albo nawet mielonych.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/02/pesto-z-koperkiem.html