ßßß Cookit - przepis na Migdałowe pesto na bazie roszponki

Migdałowe pesto na bazie roszponki

nazwa

Wykonanie

Kolejna wariacja na temat pesto. Aromatyczna, intensywna, idealna jako dodatek do pieczywa czy makaronu. Spróbujcie :) .
Migdałowe pesto na bazie roszponki
Składniki:
· roszponka 125 g
· migdały 75g
· czosnek- 1 ząbek
· sól
· pieprz
· 3/4 łyżeczki cukru
· 1 łyżka soku z cytryny
· oliwa - 3 łyżki
· garść startego parmezanu lub innego ulubionego sera
Migdały prażymy na patelni. Przestudzone miksujemy z roszponką, czosnkiem i serem. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą, dodajemy oliwę i całość dobrze mieszamy. Podajemy jako dodatek do pieczywa. Może posłużyć nam również jako baza sosu do makaronu, ryb czy chudego mięsa. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/09/migdaowe-pesto-na-bazie-roszponki.html