Wykonanie
Pankejki to coś pomiędzy naleśnikami a placuszkami . Różnie są nazywane, ale ja skłaniam się do tej drugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-
owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki.Nie wiem kto i kiedy je wymyślił, ale Amerykanie ponoć je kochają. W wielu domach jest to tradycyjne danie
śniadaniowe podawane z
syropem klonowym albo tzw. złotym. Ja lubię do nich przygotować jakiś sos
owocowy czy choćby pokrojone świeże
owoce albo nasz, polski
miód .Pancakes zrobiłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie modyfikując przepis z blog a Moje Wypieki, w którym według mnie jest stanowczo za dużo
proszku do pieczenia. Użyłam zaledwie 1/3 podanej tam ilości i placki wyszły puszyste więc po co sypać więcej? Niżej podałam ilości jakie wykorzystałam.Amerykańskie pankejki są bardzo smaczne, ale i tak moimi ulubionymi pozostaną zwykłe placki z
jabłkami.

Pancakes z sosem
rabarbarowo-
żurawinowymczas przygotowania: ok. 20 minutskładniki na ok. 25 sztuk śr.8-9 cm:PLACKI - 240 g
mąki pszennej - u mnie typu 6506 g
proszku do pieczenia - lekko czubata łyżeczka45 g
cukru - 3 lekko czubate łyżki75 g rozpuszczonego
masła375 ml
mleka - ok. 1,5 szklanki2 średnie
jajka2 szczypty
soliSOS - ok. 1-1,5 szkl. pokrojonych na małe kawałki łodyg
rabarbaru - może być mrożony3-4 garści
żurawiny - może być mrożonaok. 5 łyżek
cukru200 ml białego,
wytrawnego wina1-2 szczypty mielonego
cynamonu


Jak zrobić amerykańskie pancakes?PLACKI - do miski przesiałam
mąkę z
solą i
proszkiem do pieczenia. Dodałam
cukier i wymieszałam.
Jajka roztrzepałam z
mlekiem i roztopionym gorącym
masłem. Mieszając rózgą sypkie składniki wlewałam na środek mieszankę płynną i zagarniałam
mąkę z brzegów miski. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania nie zrobią się grudki w cieście. Po chwili mieszania ciasto było jednolite i miało konsystencję gęstej
śmietany - ledwo spływało z łyżki. Pancakes smażyłam na suchej patelni, niczym je je smarując, nakładając porcje ciasta wielkości 1-2 łyżek. Nie rozsmarowywałam ciasta pozwalając mu samodzielnie nieco się rozpłynąć . Kiedy na powierzchni smażonych placków pojawiają się pękające bąbelki to znak, że
mogę je przewracać na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez chwilę.SOS - Do rondla wrzuciłam
rabarbar. Dosypałam
cukier i wlałam
wino. Podgrzewałam aż całość zawrzała. Gotowałam jeszcze kilka chwil a następnie dorzuciłam
żurawinę i gotowałam aż sos zgęstniał. Doprawiłam mielonym
cynamonem.Pancakes podałam z sosem
owocowym a Żarłoczek dodatkowo polewał je sobie odrobiną
miodu. Z podanej ilości składników wyszło mi jakieś 25 placków czyli 4-5 porcji.


We wspólnym
śniadaniowym wypiekaniu udział wzięli:Bożena - Moje domowe kucharzenieMałgosia - Smaki AlzacjiMonika - Niezapomniane smakiAgnieszka - Aga w kuchniEwa - Kobieta renesansu
Kasia - Mia cucinaKinga - Małe kulinaria
Magda - Kulinarna piniataOlga -
Cukry proste
Alina - Ala piecze i gotujeEdyta - Pasja smakuEwelina - Stylowa kuchniaDorota - Moje małe czarowanie
Nina - Gotuj sam