Wykonanie

Z cyklu „Wypiekanie na śniadanie”- pancakes...W tym wydaniu „Wypiekania na śniadanie” wspólnie przygotowalśmy leniwe śniadanie z pankejkami. Temat podała Dobrawka( dzięki, miałam okazję je w końcu usmażyc), a przepis od Dorotki, z malutkimi zmianami.Dacie wiarę, że smażylam je po raz pierwszy? Jakoś nigdy się nie przekonałam do tych amerykańskich placuszków... a tu masz, pozytywnie mnie zaskoczyły. Moje na pewno nie należą do pokazowych, wyszły ciut za płaskie, ale swoje ułomności nadrabiają smakiem. Jak na prawdziwie pancakesy przystało, podane zostały z odrobiną
masła i
syropu klonowego. Mmmmm... pysznie smakują jeszcze ciepłe i całkiem nim przesiąknięte...

Cytuję przepis:"Składniki dla 4 osób:2 szklanki
mąki pszennej, przesianej2
jajka1,5 szklanki
mleka( u mnie bez laktozy)75 g rozpuszczonego
masła3 łyżeczki
proszku do pieczenia( dodakam tylko jedna)3 czubate łyżki
cukruszczypta
soliMąkę przesiać.Przesianą
mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą. Następnie roztrzepać
jaja, połączyć z
mlekiem i
masłem, dodać do
mąki.Smażyć na suchej patelni, podawać z
syropem klonowym,
miodem lub wedle upodobania”P.S. z tego względu, że zmniejszylam ilość
proszku do pieczenia, ale nadal chciałam otrzymać puszyste placuszki, przygotowałam je ubijając
białka z
cukrem, dodając następnie
żółtka, a
potem wszystkie inne składniki. Nie zauważyłam, aby ciasto było jakieś szczególnie puszyste. Następnym razem dodam odrobinę
sody.



W akcji wzięły udział:Bożena - Moje domowe kucharzenieMałgosia - Smaki AlzacjiMonika - Niezapomniane smakiAgnieszka - Aga w kuchniEwa - Kobieta renesansuKinga - Małe kulinariaIza - Smaczna pyza
Magda - Kulinarna piniataOlga -
Cukry proste
Alina - Ala piecze i gotujeEdyta - Pasja smakuEwelina - Stylowa kuchniaDorota - Moje małe czarowanie
Nina - Gotuj sam