Wykonanie
Lussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia. Są pachnące, złociste i pyszne.Przyznam, że trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej
cukru żeby
bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części
mleka dodałam
twarożek dzięki
czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość.Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki, pamiętacie ?

czas przygotowania : ok. 20 minut + czas wyrastania + czas pieczeniaskładniki na 8-10 sztuk o wadze ok. 70-80 g :100 ml
mleka25 g świeżych
drożdży3 czubate łyżeczki
cukru100 g gładkiego
twarożku jogurtowego325 g
mąki pszennej luksusowej100 g
masła1
jajko1/4 łyżeczki
soli1-2 g niteczek
szafranurodzynkido smarowania - 1
żółtko1 łyżeczka
mleka
sposób przygotowania :
mąkę przesiałam do miski.
Masło roztopiłam dodając połowę
mleka i
szafran.
Drożdże wkruszyłam do kubka, dodałam drugą połowę czyli 50 ml letniego
mleka i po trzy łyżeczki
mąki oraz
cukru. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 10-15 minut żeby zaczęły pracować. Spienione wlałam do miski z
mąką. Dodałam także
mleko z
szafranem,
twarożek,
jajko,
sól i zaczęłam zagniatać ciasto. Kiedy składniki się połączyły powoli dolewałam przestudzone
masło i wyrabiałam dalej przez ok. 10 minut aż ciasto ładnie odchodziło od dłoni. Uformowane w kulę zostawiłam na ok. 1-1,5 godziny w przykrytej misce żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam, podzieliłam na 9 części. Z każdej uformowałam wałeczek długości ok. 20-25 cm a następnie zwinęłam w literę S z mocno zakręconymi końcami. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środki obu zwiniętych końców wetknęłam
rodzynki - podpowiem, że jeśli są małe to jedna zginie w cieście więc można wetknąć ich kilka, jedna nad drugą.
Bułki przykryłam ściereczką i pozwoliłam im się napuszyć przez ok. 15 minut. Przed pieczeniem posmarowałam je za pomocą pędzelka
żółtkiem roztrzepanym z odrobiną
mleka.Piekłam 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C . Po upieczeniu studziłam na kratce.

Bułeczki lusskatter upiekły także :Agata - Happy kitchenŁucja - Fabryka kulinarnych inspiracjiBożena - Moje domowe kucharzenieWiosenka - Eksplozja smakuKinga - Małe kulinariaAguś - Agusiowe gotowanieKamila - Ogrody BabilonuMarzena - Zacisze kuchenneJoanna - Różowa kuchniaMagdalena -