Wykonanie
A na obiad była znowu nasza polska gęsina . Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i
jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy
tłuszcz zwierzęcy . A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude
mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw.Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z
kaszą,
kapustą i
grzybami
czas przygotowania : 20 minut + 24 godz. marynowania
mięsa + 4 godz. pieczeniaskładniki :2 uda z gęsi3 ząbki
czosnku1 duża
marchewka2 średnie
cebula2 kwaśne
jabłkaok. 100 ml wytrawnego cydru1 czubata łyżeczka grubej
soli1 łyżeczka
pieprzu grubo mielonego czarnego1-2 łyżki
majeranku suszonego

sposób przygotowania : uda gęsie umyłam, osuszyłam i oczyściłam z resztek pierza.Skórę z wierzchu nacięłam bardzo
ostrym nożem w kilku miejscach, ale ostrożnie - tak, żeby nie przeciąć
mięsa.
Czosnek obrałam i drobniutko posiekałam dodając łyżeczkę grubej
soli. Siekałam aż zrobiła się pasta czosnkowa, którą natarłam udka. Oprószyłam je także świeżo zmielonym
pieprzem i roztartym z dłoniach
majerankiem. Tak doprawione odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na 24 godziny.Następnego dnia przygotowałam warzywa.
Marchew i
cebule obrałam, pokroiłam na grube kawałki, rozsypałam na dnie naczynia żaroodpornego.
Jabłka ze skórką pokroiłam na ósemki i usunęłam tylko gniazda nasienne, dodałam do warzyw.Zamarynowane uda położyłam na suchej patelni, skórą do dołu, i smażyłam kilka minut aż lekko się zrumieniły i wytopiło nieco tłuszczu. Obsmażyłam także z drugiej strony, ale już krócej. Udka przełożyłam na warzywa, polałam wszystko tłuszczem z patelni i cydrem. Przykryłam naczynie dość szczelnie przylegającą pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam ok. 4 godzin aż były dobrze rumiane z zewnątrz i mięciutkie w środku.Pieczone uda gęsie podałam z
kaszą gryczaną, pieczonymi razem warzywami i
sałatką z
czerwonej kapusty.