ßßß Cookit - przepis na Gęsie uda pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem

Gęsie uda pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem

nazwa

Wykonanie

A na obiad była znowu nasza polska gęsina . Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.
Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw.
Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami
czas przygotowania : 20 minut + 24 godz. marynowania mięsa + 4 godz. pieczenia
składniki :
2 uda z gęsi
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
2 średnie cebula
2 kwaśne jabłka
ok. 100 ml wytrawnego cydru
1 czubata łyżeczka grubej soli
1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego czarnego
1-2 łyżki majeranku suszonego
sposób przygotowania : uda gęsie umyłam, osuszyłam i oczyściłam z resztek pierza.Skórę z wierzchu nacięłam bardzo ostrym nożem w kilku miejscach, ale ostrożnie - tak, żeby nie przeciąć mięsa. Czosnek obrałam i drobniutko posiekałam dodając łyżeczkę grubej soli. Siekałam aż zrobiła się pasta czosnkowa, którą natarłam udka. Oprószyłam je także świeżo zmielonym pieprzem i roztartym z dłoniach majerankiem. Tak doprawione odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na 24 godziny.
Następnego dnia przygotowałam warzywa. Marchew i cebule obrałam, pokroiłam na grube kawałki, rozsypałam na dnie naczynia żaroodpornego. Jabłka ze skórką pokroiłam na ósemki i usunęłam tylko gniazda nasienne, dodałam do warzyw.
Zamarynowane uda położyłam na suchej patelni, skórą do dołu, i smażyłam kilka minut aż lekko się zrumieniły i wytopiło nieco tłuszczu. Obsmażyłam także z drugiej strony, ale już krócej. Udka przełożyłam na warzywa, polałam wszystko tłuszczem z patelni i cydrem. Przykryłam naczynie dość szczelnie przylegającą pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam ok. 4 godzin aż były dobrze rumiane z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Pieczone uda gęsie podałam z kaszą gryczaną, pieczonymi razem warzywami i sałatką z czerwonej kapusty.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/uda-gesie-pieczone-z-jabkami-warzywami.html