ßßß Cookit - przepis na Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą

Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą

nazwa

Wykonanie

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.
Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję, że namówię Was na upieczenie takiego w domu.
Jeśli lubisz orzechowe słodkości tak jak my to zobacz i wypróbuj koniecznie przepisy na Ciasteczka orzechowe oraz Babeczki orzechowe
Wilgotna babka orzechowa z polewą z białej czekolady
czas przygotowania : 10 minut + 45 minut pieczenia
składniki :
CIASTO - 175 g miękkiego masła albo margaryny
30 g cukru trzcinowego muscovado
100 g cukru zwykłego
4 jajka
150 g orzechów włoskich mielonych albo tartych
160 g bułki tartej
10 g proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
POLEWA - 70 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki 30 %
do formy - 1 łyżeczka masła i 2 łyżki bułki tartej
do dekoracji - orzechy włoskie, ew. posypka cukrowa
sposób przygotowania : foremkę o wymiarach 27x8 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Masło stopiłam i przestudziłam. Jajka wybiłam rozdzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę razem z solą. W misce wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach suche składniki czyli mielone orzechy, oba cukry, bułkę tartą, proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy. Miksując powoli wlewałam płynne masło a po chwili dodałam kolejno po jednym żółtku. Dolałam także ekstrakt pomarańczowy.
Do mokrej, ale jakby sypkiej masy dodawałam partiami pianę z białek. Wmieszałam ją starannie, ale delikatnie aż wszystko się połączyło. Ciasto przełożyłam do naszykowanej foremki. Piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu ostudziłam.
POLEWA - czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do żaroodpornej miseczki, dolałam śmietankę i ustawiłam naczynie na rondelku z gorącą wodą. Kiedy czekolada się roztopiła wymieszałam masę dokładnie i polałam nią wierzch przestudzonego ciasta. Udekorowałam połówkami orzechów włoskich i drobną posypką cukrową.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/przepyszne-ciasto-orzechowe-z-biaa.html