Wykonanie
Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli
orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej
herbatki jak i na świątecznym
stole bo pasuje na każdą okazję.Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję, że namówię Was na upieczenie takiego w domu.Jeśli lubisz
orzechowe słodkości tak jak my to zobacz i wypróbuj koniecznie przepisy na
Ciasteczka orzechowe oraz Babeczki
orzechowe
Wilgotna babka orzechowa z polewą z
białej czekoladyczas przygotowania : 10 minut + 45 minut pieczeniaskładniki :CIASTO - 175 g miękkiego
masła albo
margaryny30 g
cukru trzcinowego muscovado100 g
cukru zwykłego4
jajka150 g
orzechów włoskich mielonych albo tartych160 g
bułki tartej10 g
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
pomarańczy1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki ekstraktu
pomarańczowegoPOLEWA - 70 g
białej czekolady2 łyżki
śmietanki kremówki 30 %do formy - 1 łyżeczka
masła i 2 łyżki
bułki tartejdo dekoracji -
orzechy włoskie, ew. posypka cukrowa

sposób przygotowania : foremkę o wymiarach 27x8 cm wysmarowałam
masłem i wysypałam
bułką tartą.
Masło stopiłam i przestudziłam.
Jajka wybiłam rozdzielając
żółtka od
białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę razem z
solą. W misce wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach suche składniki czyli mielone
orzechy, oba
cukry,
bułkę tartą,
proszek do pieczenia i startą skórkę z
pomarańczy. Miksując powoli wlewałam płynne
masło a po chwili dodałam kolejno po jednym
żółtku. Dolałam także ekstrakt
pomarańczowy.Do mokrej, ale jakby sypkiej masy dodawałam partiami pianę z
białek. Wmieszałam ją starannie, ale delikatnie aż wszystko się połączyło. Ciasto przełożyłam do naszykowanej foremki. Piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu ostudziłam.POLEWA -
czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do żaroodpornej miseczki, dolałam
śmietankę i ustawiłam naczynie na rondelku z gorącą
wodą. Kiedy
czekolada się roztopiła wymieszałam masę dokładnie i polałam nią wierzch przestudzonego ciasta. Udekorowałam połówkami
orzechów włoskich i drobną posypką
cukrową.
