ßßß Cookit - przepis na Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą

Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą

nazwa

Wykonanie

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie . To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół . Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka.
Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam wrzucić je do marynaty i już wiem, że to był dobry pomysł.
czas przygotowania :
składniki na 6 małych słoiczków :
ok. 3 szkl. świeżych galaretków kolczastych
1 strąk czerwonej papryki
1 cebula
ZALEWA - 125 ml octu spirytusowego 10%
400 ml wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ziarenek gorczycy białej
1 kawałek kory cynamonu, 3-4 cm
2 goździki
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
sposób przygotowania : składniki zalewy umieściłam w garnku i gotowałam ok. 15 minut a następnie przecedziłam. Galaretki kolczaste umyłam, przycięłam od strony trzonów usuwając resztki drewna, na którym rosły. Paprykę umyłam, oczyściłam z gniazda nasiennego, pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Grzyby i warzywa przełożyłam na durszlak i sparzyłam wrzącą wodą. Osączyłam.
Galaretki, paprykę i cebulę układałam w słoiczkach do 3/4 wysokości. Uzupełniłam zawartość słoików zalewą, zakręciłam. Słoiki wstawiłam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką, wlałam tyle wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania wody. Ostudziłam stawiając wyjęte z kąpieli słoiki do góry dnem.
.....
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/przetwory-grzyby-galaretek-kolczasty-w.html