Wykonanie
Ogórki konserwowe z
papryką w słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno
ogórki jak i
papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać. Polecam :)Składniki na 8-9 słoików o pojemności 0 , 8 litra-
ogórki gruntowe ( najlepiej małe, ale z większych też się uda ) 3 kg.-
papryka czerwona 2 kg.-
koper,
ziele angielskie,
pieprz czarny w kulkach,
gorczyca,
liście lauroweZalewa- 8 szklanek zimnej
wody- 1 szklanka
octu 10%- 8 czubatych łyżek
cukru- 2,5 łyżki
soliWykonanie.Na dno każdego słoja wkładam koszyczek
kopru, 2 kulki
ziela angielskiego, 2 ziarna
pieprzu, sporą szczyptę
gorczycy i
listek laurowy. Na to układam na przemian
ogórki i pokrojoną w dowolne kawałki
paprykę.Składniki zalewy mieszam i zalewam nią warzywa w słojach. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się
wody w garnku ok. 4-5 minut.Smacznego :)