Wykonanie
Patison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu.Co roku wiosną sadzę co najmniej dwa krzaczki.
Patisony są łatwe i mało wymagające w uprawie a wydają bardzo obfite plony, którymi cieszę się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych
mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę.
Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim
patisonem zastąpić
ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :)Składniki- małe
patisony-
ziele angielskie-
pieprz czarny w kulkach-
gorczyca-
liście laurowe-
koperZalewa ( na 4-5 słojów o pojemności 0 , 9 litra )- 4 szklanki
wody- pół szklanki
octu 10%- 4 czubate łyżki
cukru- 2 łyżki
soliWykonanie
Patisony myję, oczyszczam i odcinam ogonki. Z podanych składników gotuję zalewę i studzę. Na dno wyprażonych słoików wkładam po 2-3 ziarna
ziela angielskiego i
pieprzu, szczyptę
gorczycy, 1
listek laurowy i koszyczek
kopru. Na to układam w miarę ciasno
patisony, zalewam ostudzoną zalewą. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się
wody w garnku ok. 7-10 minut.Smacznego :)
-