ßßß Cookit - przepis na Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory.

Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory.

nazwa

Wykonanie

Patison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu.
Co roku wiosną sadzę co najmniej dwa krzaczki. Patisony są łatwe i mało wymagające w uprawie a wydają bardzo obfite plony, którymi cieszę się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :)
Składniki
- małe patisony
- ziele angielskie
- pieprz czarny w kulkach
- gorczyca
- liście laurowe
- koper
Zalewa ( na 4-5 słojów o pojemności 0 , 9 litra )
- 4 szklanki wody
- pół szklanki octu 10%
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki soli
Wykonanie
Patisony myję, oczyszczam i odcinam ogonki. Z podanych składników gotuję zalewę i studzę. Na dno wyprażonych słoików wkładam po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy, 1 listek laurowy i koszyczek kopru. Na to układam w miarę ciasno patisony, zalewam ostudzoną zalewą. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 7-10 minut.
Smacznego :)
-
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/11/patisony-marynowane-na-zime-domowe.html