ßßß Cookit - przepis na Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

nazwa

Wykonanie

Ponieważ mam jeszcze na stanie zielone pomidorki, do kolejnych słoiczków postanowiłam dodać nieco pikanterii a to za sprawą uroczych mini papryczek chili, które nie tylko pięknie się prezentują ale nadadzą kolejnym, zimowym przetworom wyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą kubki smakowe:)
Składniki:
1 kg zielonych pomidorów,
2 cebule,
1 czerwona papryka,
4 mini papryczki chili
2,5 szklanki wody,
3/4 szklanki octu 10%,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
3 płaskie łyżeczki soli,
1/2 szklanki cukru,
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka goździków,
Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.
Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut. Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać.
Pasteryzować 10 minut.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/08/przetwory-saatka-z-zielonych-pomidorow.html