ßßß Cookit - przepis na Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu

Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu

nazwa

Wykonanie

Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów .... Można polać nią lody albo placuszki . Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni.
Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis na Frużeliną sado-laso
czas przygotowania : ok. 60-80 minut
składniki na 8 słoików poj. 250-300 ml :
ok. 2 kg wydrylowanych wiśni
200 g cukru z wanilią
200 g zwykłego cukru
4 średnio czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie galaretki wiśniowej, takiej na 500 ml wody
sposób przygotowania : wydrylowane wiśnie wymieszałam z cukrem zwykłym i waniliowym, odstawiłam na godzinę. Po tym czasie odlałam kilka łyżek soku jaki powstał i rozmieszałam w nim mąkę ziemniaczaną, odstawiłam.
Do garnka przełożyłam owoce z cukrem i gotowałam na niedużym ogniu ok. 45-60 minut. Cały czas mieszając dolałam sok z mąką i gotowałam jeszcze kilka minut aż frużelina mocno zgęstniała. Na koniec wsypałam galaretkę, zestawiłam garnek z ognia a frużelinę mieszałam 2-3 minuty żeby żelatyna się rozpuściła. Gorący przetwór przełożyłam do wyparzonych słoików, zamknęłam je i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.
Dodaję galaretkę ponieważ sama mąka ziemniaczana początkowo zagęszcza mocno, ale kiedy frużelina postoi to nieco rzednie i dodatek żelatyny utrzymuje konsystencję. Robię tak w przypadku owoców z dużą ilością soku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/domowe-przetwory-fruzelina-wisniowa-z.html