Wykonanie
Frużelina to taki rzadszy
dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki
owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów .... Można polać nią
lody albo placuszki . Warto
mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni.Frużelinę można robić z różnych
owoców. Najlepiej nadają się
jagodowe czyli
truskawki,
borówki,
maliny, ale mogą być także
morele czy
brzoskwinie. Zobacz przepis na Frużeliną
sado-laso
czas przygotowania : ok. 60-80 minutskładniki na 8 słoików poj. 250-300 ml :ok. 2 kg wydrylowanych
wiśni200 g
cukru z
wanilią200 g zwykłego
cukru4 średnio czubate łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
galaretki wiśniowej, takiej na 500 ml
wodysposób przygotowania : wydrylowane
wiśnie wymieszałam z
cukrem zwykłym i
waniliowym, odstawiłam na godzinę. Po tym czasie odlałam kilka łyżek soku jaki powstał i rozmieszałam w nim
mąkę ziemniaczaną, odstawiłam.Do garnka przełożyłam
owoce z
cukrem i gotowałam na niedużym ogniu ok. 45-60 minut. Cały czas mieszając dolałam sok z
mąką i gotowałam jeszcze kilka minut aż frużelina mocno zgęstniała. Na koniec wsypałam
galaretkę, zestawiłam garnek z ognia a frużelinę mieszałam 2-3 minuty żeby
żelatyna się rozpuściła. Gorący
przetwór przełożyłam do wyparzonych słoików, zamknęłam je i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.Dodaję
galaretkę ponieważ sama
mąka ziemniaczana początkowo zagęszcza mocno, ale kiedy frużelina postoi to nieco rzednie i dodatek
żelatyny utrzymuje konsystencję. Robię tak w przypadku
owoców z dużą ilością soku.