ßßß Cookit - przepis na Dżem z brzoskwiń i jabłek z cytryną i cynamonem

Dżem z brzoskwiń i jabłek z cytryną i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Ten dżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z cynamonem . Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na chlebie czy w naleśnikach . Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ?
A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony i śmiało polecam !
czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki :
ok. 2 kg brzoskwiń
2 duże jabłka antonówki
2 cytryny
2 op. żelfixu 3:1
750 g zwykłego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
sposób przygotowania : brzoskwinie umyłam dokładnie i zalałam w misce wrzącą wodą. Po chwili wyłowiłam je przekładając do zimnej wody. Obrałam ze skórki. Czas parzenia może być różny w zależności od gatunku i dojrzałości owoców - w razie potrzeby zabieg można powtórzyć trzymając brzoskwinie w gorącej wodzie nieco dłużej. Umyte jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne a miąższ starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cytryny wyszorowałam dokładnie i sparzyłam. Z obu wycisnęłam sok a jednej otarłam najpierw skórkę - tylko żółtą warstwę.
Brzoskwinie pokroiłam w niedużą kostkę, usuwając najpierw pestki. Przełożyłam do garnka, wymieszałam z żelfixem, sokiem cytrynowym, skórką i jabłkami. Podgrzewałam powoli aż do zagotowania i gotowałam 3-4 minuty. Dodałam cukier, gotowałam kolejne 3-4 minuty. Mieszałam uważając żeby dżem nie wykipiał. Na koniec dodałam cynamon, wymieszałam żeby nie pozostały jego grudki i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
Gorącym dżemem wypełniłam wcześniej naszykowane, wyparzone słoiczki. Zakręciłam je mocno i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem. Z tej ilości składników wyszło mi 10-12 słoiczków poj. 150-200 ml
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/brzoskwinie-przetwory-dzem.html