Wykonanie
Ten
dżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia
brzoskwinie i ich połączenie z
cynamonem . Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na
chlebie czy w naleśnikach . Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ?A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z
przetworami ? Sprawdzony i śmiało polecam !

czas przygotowania : ok. 40 minutskładniki :ok. 2 kg
brzoskwiń2 duże
jabłka antonówki2
cytryny2 op. żelfixu 3:1750 g zwykłego
cukru2 łyżeczki mielonego
cynamonusposób przygotowania :
brzoskwinie umyłam dokładnie i zalałam w misce wrzącą
wodą. Po chwili wyłowiłam je przekładając do zimnej
wody. Obrałam ze skórki. Czas parzenia może być różny w zależności od gatunku i dojrzałości
owoców - w razie potrzeby zabieg można powtórzyć trzymając
brzoskwinie w gorącej wodzie nieco dłużej. Umyte
jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne a miąższ starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Cytryny wyszorowałam dokładnie i sparzyłam. Z obu wycisnęłam sok a jednej otarłam najpierw skórkę - tylko żółtą warstwę.
Brzoskwinie pokroiłam w niedużą kostkę, usuwając najpierw pestki. Przełożyłam do garnka, wymieszałam z żelfixem,
sokiem cytrynowym, skórką i
jabłkami. Podgrzewałam powoli aż do zagotowania i gotowałam 3-4 minuty. Dodałam
cukier, gotowałam kolejne 3-4 minuty. Mieszałam uważając żeby
dżem nie wykipiał. Na koniec dodałam
cynamon, wymieszałam żeby nie pozostały jego grudki i wyłączyłam ogień pod garnkiem.Gorącym
dżemem wypełniłam wcześniej naszykowane, wyparzone słoiczki. Zakręciłam je mocno i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem. Z tej ilości składników wyszło mi 10-12 słoiczków poj. 150-200 ml