Wykonanie
Dzisiaj do gara trafiły bardzo pospolite chwasty. Tak, tak, dobrze widzicie, chwasty ! Przyniosłam do domu gwiazdnicę pospolitą i bluszczyk kurdybanek z zamiarem ugotowania czegoś dobrego. Żeby było szybko, smacznie i pożywnie dorzuciłam
makaron i już po kilkunastu minutach zjedliśmy smakowitą zupę.Zobacz także przepis na inne dania z gwiazdnicą i bluszczykiem kurdybankiem :
Ziemniaki faszerowane z chwastamiBruschettę z
pomidorami i gwiazdnicąTortillę z
ziemniakami i bluszczykiem kurdybankiem

czas przygotowania : 15 minutsposób przygotowania :2 szkl.
bulionu jarzynowego albo z
kurczaka1 szkl.
młodej włoszczyzny pokrojonej w drobną kosteczkę (
marchewka,
korzeń pietruszki i
selera)2 łyżki pokrojonego w paski
pora, jasnozielona część3/4 szkl.
zielonego groszku, może być mrożony3/4-1 szkl.
makaronu muszelki Lubella3/4 szkl. posiekanej gwiazdnicy pospolitej3-4 gałązki bluszczyku kurdybankado smaku -
sól,
pieprz mielony

sposób przygotowania :
bulion zagotowałam. Wrzuciłam
makaron i pokrojone warzywa korzeniowe, gotowałam kilka minut. W tym czasie oczyściłam chwasty i dobrze je opłukałam. Po osączeniu pokroiłam dość drobno - zużyłam całe pędy czyli łodyżki, liście i kwiaty. Do gotującej się zupy dosypałam
groszek i gotowałam jeszcze 2 minuty. Na koniec dodałam
pora i zielone roślinki. Już nie gotowałam, ale zostawiłam zupę pod przykryciem na 5-8 minut.Przed podaniem doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem. Można też zabielić ją niewielką ilością
śmietany albo dobrego
jogurtu naturalnego, ale ja tego nie robiłam. Z przyjemnością zjedliśmy po sporej miseczce takiej lekkiej, pachnącej zupy !Zupę trzeba podać zaraz po przygotowaniu, po tych kilku minutach kiedy odpoczywa - jeśli postoi dłużej to
makaron w niej rozmięknie wchłaniając
bulion a całość bardzo zgęstnieje.