Wykonanie
Majówka bez grilla byłaby jakaś niekompletna więc było jednak u nas małe grillowanko . Wrzuciłam na ruszt trochę
kiełbasy i
pieczarki.
Grzyby z rusztu, z
serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę.Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną
młodą cukinię z
sosem jogurtowym
czas przygotowania : 5 minut + godzina leżakowania + ok. 20 minut grillowaniaskładniki :8 większych
pieczarek, ale nie bardzo dużych3-4 łyżeczki
oliwy czosnkowejok. 100 g
sera taleggio, ale może też być inny miękki pleśniowy np.
brie albo
camembertok. 1/2 pęczka cienkiego
szczypiorkudo smaku -
sól ziołowa,
pieprz czarny mielonysposób przygotowania :
pieczarki kupiłam takie raczej większe, ale nie bardzo duże. Wszystkie były zamknięte. Oczyściłam je dokładnie, szybko opłukałam i osuszyłam. Delikatnie wyłamałam trzonki. Same kapelusze oprószyłam z obu stron dość obficie
solą i odłożyłam na talerz blaszkami do dołu. Odstawiłam na mniej więcej godzinę. Po tym czasie ponownie je osuszyłam bo puściły sporo
wody, oprószyłam
pieprzem i posmarowałam ze wszystkich stron
oliwą - najlepiej zrobić to przy pomocy pędzelka.Tak przygotowane
pieczarki ułożyłam na średnio rozgrzanym ruszcie blaszkami do dołu i piekłam ok. 10 minut. Następnie odwróciłam i piekłam 3-4 minuty. W zagłębieniu kapeluszy może pojawić się płyn i wtedy trzeba go delikatnie wylać co też zrobiłam a w to miejsce nałożyłam po kawałku
sera bez skórki, po mniej więcej łyżeczce żeby wypełnić otwór, ale nie czubato. Piekłam
pieczarki jeszcze kilka minut aż
ser się rozpuścił.Grillowane
pieczarki podałam na sałacie posypując posiekanym
szczypiorkiem. Są pyszne, spróbujcie koniecznie !