ßßß Cookit - przepis na Frittata warzywna

Frittata warzywna

nazwa

Wykonanie

Frittata to po prostu placek jajeczny z różnorodnymi dodatkami. Może być podawana na ciepły posiłek obiadowy, śniadanie, kolację czy jako ciepła przystawka. Do jej przygotowania, możecie wykorzystać większość produktów, które zalegają wam w lodówce. Jeśli lubicie omlety i jajecznice z dodatkami, jajka w tym wydaniu również wam posmakują....
Składniki:
4 jajka
4 pieczarki
10 plasterków cukinii
1/4 małej papryki czerwonej
1/2 małej cebuli
1 ziemniak (ugotowany)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka szczypiorku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
1 łyżka wody
Jajka z przyprawami i wodą roztrzepujemy w misce. Ziemniaka kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na złoto. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki cukinii wrzucamy pod koniec smażenia. Do podsmażonych warzyw, równomiernie rozłożonych na patelni wlewamy roztrzepane jajka i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż do ścięcia się jajek. Odwracamy na drugą stronę (pomagając sobie łopatkami lub talerzem) i rumienimy. Wykładamy na wygrzany talerz i posypujemy obficie szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/frittata-warzywna.html