Wykonanie
Kolejny mój
chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym
masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie cały bochenek i to bez żadnych innych dodatków. Jeśli lubicie
grzyby, ich smak i zapach, to upieczcie sobie taki
chleb bo jest wspaniały. Ja na pewno
będę do niego wracać.Zobacz też przepis na
Chleb z
suszonymi pomidorami i
cebulą
Chleb pszenny z
suszonymi prawdziwkamiczas przygotowania : ok. 20 godzinskładniki :ZACZYN - 80 g zakwasu żytniego120 g
wody o temp. pokojowej120 g
mąki pszennej typ 650CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn130 g
mąki pszennej typ 1850250 g
mąki pszennej typ 6503 łyżki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli30-40 g
suszonych prawdziwków130 ml ostudzonego
wywaru z
grzybów
sposób przygotowania : ZACZYN - zakwas wymieszałam dokładnie z
wodą i
mąką w misce. Przykryłam ją szczelnie folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na noc.CIASTO WŁAŚCIWE - wyjęłam zaczyn z lodówki.
Grzyby namoczyłam w ok. 1/2 l zimnej
wody, zostawiłam na pół godziny a następnie gotowałam w tej samej wodzie na małym ogniu przez 30-45 min., aż zmiękły a część
wywaru odparowała. Odcedziłam je i ostudziłam, pokroiłam na nieduże kawałeczki,
wywar zachowałam.Do zaczynu dodałam obie
mąki wymieszane z
przyprawami,
olej,
grzyby i ostudzony
wywar. Zagniotłam dość zwarte ciasto i wyrabiałam je przez 10 minut. Miskę z
ciastem przykryłam ponownie folią i zostawiłam w ciepłym miejscu na 90 minut żeby ciasto wyrosło. Mniej więcej w połowie czasu lekko je zagniotłam zawijając brzegi do środka i odstawiłam do dalszego wyrastania.Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na omączony blat, złożyłam tak jak kopertę formując podłużny bochenek i przełożyłam go do koszyka wyłożonego ściereczką, którą wcześniej dość obficie posypałam
mąką. Przełożyłam tak żeby miejsce łączenia brzegów było na wierzchu. Koszyk z
ciastem chlebowym włożyłam do dużej foliowej torby i zostawiłam na ok. 2 godziny żeby się napuszył. Wyrośnięty bochenek przełożyłam delikatnie na blachę odwracając koszyk tuż nad jej powierzchnią żeby
chleb wypadł. Wierzch bochenka nacięłam w kilku miejscach bardzo
ostrym nożem.Piekłam 45 min. wstawiając
chleb do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, w którym wcześniej umieściłam na dnie naczynie z
wodą. Po upieczeniu studziłam na kratce.Do ciasta
chlebowego dodałam trochę
oleju rzepakowego żeby
chleb dłużej zachował świeżość i zyskał na smaku.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy. Ma tych kwasów dużo więcej niż
oliwa z oliwek więc nazywa się go
oliwą Północy. Nie zmienia zapachu i smaku dań, do których się go używa a pasuje do wszystkiego - sałatek,
mięs, warzyw a nawet wypieków.
