Wykonanie
Jest to potrawa kuchni włoskiej wywodzącej się z kuchni biedy. Focaccia jest pierwotną odmianą pizzy. Focaccia jest rodzajem
pieczywa, a każdy region Włoch ma swój własny rodzaj.Ja dzisiaj przygotowałem
ziołowy placek. Do ciasta dodałem to, co miałem w domu czyli
zioła i
czosnek.Składniki potrzebne do przygotowania całej blachy focacci :500 g.
mąki pszennej150 ml.
wody40 g.
drożdży20 g.
soli10 g.
cukru10 g.
rozmarynu10 g.
tymianku10 g.
czosnku30 g.
cebuliZaczynamy od połączenia
drożdży z 50 ml. ciepłej
wody,
cukru,
soli oraz wszystkich
ziół. Następnie tak przygotowany zaczyn zostawiam na 30 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką aż
drożdże zwiększą swoją objętość Gdy zaczyn nam już urośnie dodaję resztę
mąki oliwę i
wodę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż będzie elastyczne. Następnie zostawiamy je aby urosło. Po około 30-45 minutach zbijam ciasto aby
drożdże mogły odrosnąć kolejny raz. Przez tą czynność w naszym cieście
drożdże będą mniej wyczuwalne, a ciasto delikatniejsze. Gdy ciasto ponownie nam odrośnie smaruję brytfankę
oliwą i rozkładam na niej ciasto, które skrapiam mocno
oliwą i nagniatam rozłożonymi palcami, aby powstały wgłębienia.Piekarnik nagrzewam na możliwe najwyższą temperaturę. Ciasto piekę aż ładnie przyrumieni się góra i spód. Smacznego




